Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olan Heybeliada Sanatoryum binasının Diyanet’e tahsis edilmesine tepkiler büyüyor. İTO’dan yapılan açıklamada binanın başka kurumlara tahsis edilemeyeceğine vurgu yapılırken, Diyanet ise tepkiler üzerine ‘iade edebiliriz’ dedi.

İTO’dan Heybeliada Sanatoryum açıklaması: Başka kurumlara tahsis edilemez

Haber Merkezi

Yurttaşlar koronavirüs salgını ile boğuşurken Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olan Heybeliada Sanatoryum binasının Diyanet’e tahsis edilmesine tepkiler büyüyor. Salgın günlerinde binanın daha da önem kazandığını vurgulayan İstanbul Tabip Odası (İTO) “Milyar dolarlık borç bırakan ‘Şehir Hastaneleri’ ile geleceğimizi, Heybeliada Sanatoryumu’nu gasp ederek geçmişten gelen değerlerimizi yok etmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ise tepkilerin ardından Heybeliada’ya yeniden bir Pandemi Hastanesi’nin planlanması halinde, mevcut araziyi de iade etmeye hazır olunduklarını duyurdu.

TARIHSEL SORUMLULUKTUR

İTO’nun açıklamasında “Böylesine değerli bir sağlık kurumunun türlü bahanelerle önce atıl hale sokulup çürümeye terk edilmesi şimdi de kuruluş amacıyla hiçbir ilgisi olmayan kurumlara tahsis edilmesi ülkeyi yönetenlerin sağlığa bakışının özetidir” denildi. AKP hükümetlerinin ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ve KÖİ yöntemli milyarlık kiralara neden olan şehir hastanelerinin Covid-19 salgını ile insanı değil sermaye ve kârı öncelediği açıkça görülmüştür” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kamusal sağlık birikiminin hastane binasından hekim ve sağlık çalışanına, geleneğin taşınmasından etik değerlere kadar önemi bir kez daha bütün çıplaklığı ile açığa çıktı. Bu nedenle tüm birikimi ile ülkemizin sağlık zenginliğini oluşturan ve bin bir emekle oluşmuş hastanelerin üzerinden elinizi çekin. Gerekli alt yapı yatırımlarını sağlayarak hastanelerimizin donanımlı biçimde hizmet sunabilir hale getirilmesini sağlayın. Heybeliada Sanatoryum binası, ülkemizin eşsiz bir kültürel mirasıdır, bu mirasın yapılış fonksiyonu ile korunması, yaşatılması tarihsel sorumluluktur.”

DİYANET ÇARK ETTI

Öte yandan Diyanet’ten yapılan açıklamada ise “Başkanlığımız Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde birçok ilimizde eğitim tesislerini Sağlık Bakanlığımızın kullanımına açmış ve 150 bin civarında personelimizle her türlü desteği vermeye gayret etmiş, bundan sonra da devam edecektir. Öte yandan, salgınla mücadele kapsamında Heybeliada’ya yeniden bir Pandemi Hastanesi inşası planlanması halinde, söz konusu araziyi de Başkanlığımız iade etmeye ve süreçle ilgili gerekli desteği vermeye hazırdır” ifadeleri yer aldı.

BİZ BELEDİYE OLARAK HAZIRIZ

Heybeliada Sanatoryumu için açıklama yapan Adalar ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Erdem Gül, "Biz belediye olarak sağlık alanında değerlendirilmesi için hazırırz" dedi. Gül şu ifadeleri kullandı:

ito-dan-heybeliada-sanatoryum-aciklamasai-baska-kurumlara-tahsis-edilemez-778807-1."Tüm dünyanın ve ülkemizin Covid-19 salgınıyla mücadele ettiği bu zor günlerde, sağlıktan bilime, sosyal olgulardan kültürel-tarihsel mirasa kadar birçok konuyu içinde barındıran ve belleklerde bu özellikleriyle yer edinen Heybeliada Sanatoryumu’nun tekrar sağlık alanında değerlendirilmesi söz konusu olursa, Adalar Belediyesi olarak biz bu görevi üstlenmeye hazırız. Tüberküloz ile savaşta çığır açan, on binlerce hastanın tedavi edildiği, yüzlerce uzmanın yetiştiği, binlerce akciğer ameliyatının yapıldığı, cerrahi, KBB ve diş servisleri; bakteriyoloji-biyo-kimya, röntgen, patoloji-sitoloji ve solunum fonksiyon laboratuarları; eczanesi; yardımcı hemşire okulu ve rehabilitasyon tesisleri ile tam donanımlı bir göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi eğitim ve araştırma hastanesi olarak uzun yıllar hizmet veren Heybeliada Sanatoryumu hakkında alınacak kararlar için ilgili tüm kurumlar ve Sivil toplum Kuruluşları ile çalışılarak, toplantılar yapılarak projeler hazırlanması gerektiği kanaatindeyiz."