Masa dün itibariyle ittifaka dönüştü. Eleştiriler olsa da Ortak Politikalar Mutabakat Metni, ittifakı seçimlere kadar taşıyacak bir zemin sundu. İttifak, Cumhurbaşkanı adayı öncesi en önemli dönemeci krizsiz aşmış oldu.

İttifak en keskin virajı geçti

Dün 6’lı Masa için en kritik günlerden biriydi. Ortak Politikalar Mutabakat Metni ile “masadan” ittifaka geçişin imzası atılmış oldu.

Dokuz başlıkta ve ayrıntılı hazırlanmış bir metin. Kuşkusuz eleştirilecek, eksik olarak ifade edilecek oldukça fazla başlık var. Ekonomik alandan, demokrasi başlığı altında dokunulmayan, üzerinden atlanan konular gözden kaçmadı.

Bununla birlikte ittifak bileşenlerine bakıca metinden daha ilerisi olabilir miydi sorusu ayrı bir tartışma başlığı.

Metnin içeriğine çok fazla girmeden önümüzdeki sürece etkisini birkaç maddede özetlemek mümkün.

1 İttifak yeni bir ada ve bağlayıcı bir zemine sahip oldu: Bazı meselelerin konuşulduğu “Masa” olmaktan çıkıp seçimi hedefleyen ittifak haline geldi. Aday açıklamasından önceki en önemli dönemeç aşılmış oldu.

2 Rejimi istemeyenlere mesaj verildi: Açıklanan mutabakat metni esas olarak 20 yıllık AKP iktidarın yarattığı sorunlar ve onun tadilatı üzerine inşa edildi. Büyük oranda da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini eleştiren geniş toplumsal kesimleri hedef aldı.

3 Seçim sonrasına işaret edildi: Sadece seçime ilişkin vaatlerin olduğu bir metin değil aynı zamanda seçim sonrasını da yapılacak işler takvimlenmiş oldu.

4 Adayın artık bir yol haritası var: Cumhurbaşkanı olacak ismin hem seçim propagandası için hem de seçimden sonra yapacakları için yol haritası var. İşleri kolaylaştırma konusunda yardımı dokunabilir.

5 Parlamento seçimleri için anahtar: Ortak metin cumhurbaşkanlığı adaylığından sonra parlamento seçimlerine ortak girmeyi de kolaylaştıracaktır. Bu metinden sonra yapılacak şey illerin ve vekil sayılarının belirlenmesi olacaktır. Bu bölümde teknik bir çalışma olarak kabul edilebilir.

6 Genişe seslenme ihtimali: Metnin eksik yanları cumhurbaşkanlığı adayına destek konusunda kısıtlar yaratmakla birlikte diyalog için kapıyı da aralık bıraktı denilebilir. Bundan sonrası adayın iletişim kanallarını zorlaması ve ikna kabiliyeti ile ilgili.

İTTİFAKIN MENZİLİ

Ortak bir metin oluşturulma başarısı hiç kuşku yok ki ittifakın ortak yolculuğunun süresini uzatacaktır. Kısa ve orta vadede kendilerince yapılacaklar konusunda anlaştılar. Ama ilk etkisi seçimlere yönelik olacak. İttifakla ilgili geniş kamuoyunun tereddütlerini gidermeye dönük önemli bir adım oldu. Bu durum Erdoğan’ın işini zorlaştıracaktır.

Cumhur İttifakı’nın bir adayı var. Ama o adayın toplumu arkasından sürükleyecek bir programı yok. Millet İttifakı ise seçime kadar hatta seçimi aldığı koşulda onu bir dönem idare edecek bir programa kavuştu. Üzerine bir aday eklenince yeniden avantajlı hale getirecektir.

Gelelim kısıtlarına. Öncelikle metin ve ittifak bu haliyle toplumun önemli dertlerine ilaç olmaya yetmeyeceği açık. Burada devreye ittifak dışında yer alan toplumsal muhalefet güçleri girebilir ve sürece etkileyebilir. İttifakın öncelik sırasını da yine bu güçlerin müdahalesi değiştirebilir.

Seçim dün itibariyle Millet ittifakı için de başlamış oldu.