DEVA ve Gelecek Partisi, Millet İttifakı’na katılma konusunda kararsız. AKP’den ve diğer kesimlerden gelecek seçmenleri bekleyen iki parti seçim sürecine kadar bekleyecek. Alternatif ittifak planı da gündemde.

İttifak hesabında kafalar karışık

Hüseyin ŞİMŞEK

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmaları kapsamında Millet İttifakı ile ortak hareket eden Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, resmen ittifaka katılma konusunda ise acele etmeyecek. İki parti, AKP ile diğer kesimlerden katılımını bekledikleri seçmen sayısı istenilen seviyeye gelmeden ittifaka dahil olmak istemediğini Millet İttifakı’na iletti. Gelecek Partisi cephesinden de “Yeni bir ittifak kurulsun. Tüm partiler aynı anda yeni ittifaka katılsın” önerisi geldi.

Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, geçen yıl başta CHP ve İYİ Parti olmak üzere, Millet İttifakı ile yakın ilişki kuran Gelecek Partisi ve DEVA, yakınlığın şimdilik Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmaları ile sınırlı olmasını istiyor. Geçen hafta, ittifak algısının kuvvetlendiği gerekçesiyle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasına imza atmak istemeyen Gelecek Partisi temsilcileri ile temasa geçen CHP, bu çalışmanın seçim sürecine girmeden önce tamamlanmasını gerektiğini bildirdi. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ortak metnin kamuoyunun beklentisi olduğunu, anketlerde de parlamenter sisteme dönüşün öne çıkan talep olduğunu ifade etti. Davutoğlu ise ikili görüşmede, seçmenlerinin bu konuda çekincelerinin bulunduğunu, henüz ittifak görüşmeleri için erken olduğunu, parlamenter sistem çalışmalarının ise tamamlanması için talimat vereceğini bildirdi.

YENİ İTTİFAK ÖNERİSİ MASADA

Görüşmede, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin Millet İttifakı’na katılımlarının güçsüz bir algı oluşturacağını ifade eden Davutoğlu, yine Millet İttifakı’ndan dört parti ve Gelecek ile DEVA’nın yer alacağı yeni bir ittifak önerisinde bulundu. İttifak için de kurmayların bir süre tıpkı parlamenter sistem süreci gibi çalışma yapmasını öneren Davutoğlu, güçlü görünüm için yeni ittifakın ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu ise bu öneriye henüz bir yanıt vermedi.

DEVA’DA ÖNCELİK PARLAMENTER SİSTEM

Bu gelişmelerin ardından ittifak çalışmaları hakkında konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da ittifak için acele etmediklerini söyledi. Babacan, Millet İttifakı’na katılma konusunda, “Biz arzu ediyoruz ki geçiş sürecinde de tam mutabakat sağlayalım. Eğer geçiş sürecinde tam bir mutabakat sağlarsak, o zaman bizim ittifakta yer alıp almamamızla ilgili kararımız kolaylaşır. Şu an bir adım geride duruyoruz. İzliyoruz, katkı veriyoruz” dedi. Babacan’ın bu konudaki görüşlerinin temelinde ise “kemik seçmen” hesabının bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, DEVA Partisi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, ittifaka erken katılımın, AKP ve diğer kesimlerden katılması beklenen seçmen için bir engel oluşturabileceği görüldü. Bu sorunun ortaya çıkmasını istemeyen parti kurmayları, önceliğin sistem çalışmasına verilmesini, ittifak görüşmeleri için ise seçim sürecine girilmesini istedi.

Kamuoyu araştırmaları, DEVA ve Gelecek Partisi'nin seçmen desteğini hedefin gerisinde gösteriyor. Bu nedenle iki parti, ittifak içinde yer almadan kendi çalışmalarını bağımsız olarak bir süre daha sürdürme kararı aldı.

GELECEK İMZA ATMAK İSTEMEDİ İDDİASI

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin yürüttükleri çalışma kapsamında hedeflenen son redaksiyon toplantısı iki haftadır yapılamayınca, kulislerde imza krizi yaşandığı iddia edilmişti. İddiaya göre; Gelecek Partisi yetkilileri ortak metne imza atmak istemedi ve “Son toplantıyı ve ortak metne imza atılmasını bir süre askıya alalım" talebinde bulundu. Bu nedenle hazırlanan ortak deklarasyona son hali verilemedi.