Reform aldatmacasıyla ömrünü uzatmaya çalışan Saray, kriz büyüdükçe muhalefete saldırıyor. HDP’ye yönelik kapatma davasının ardından çok sayıda HDP’li ile İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan gözaltına alındı. Hukukçu Kazan, yaşananların hukukla açıklanamayacağını söylerken iddianamenin siyasi olduğunu ifade etti.

İttifakı ayakta tutma operasyonu

Hüseyin ŞİMŞEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından kaleme alınan HDP iddianamesine yönelik Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) incelemesi başladı. AYM’nin görevlendirdiği raportörün 15 günlük inceleme sürecinin başlaması ile kritik bir döneme girildiği kaydedilirken, hukuk devleti ilkeleri kapsamında bir değerlendirme yapmanın mevcut şartlar altında imkânsız olduğunun altını çiziliyor.

Kapatma davasının ardından İstanbul ve Ankara’da HDP’lilere dönük polis operasyonları da yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında partinin Beşiktaş ve Kâğıthane ilçe eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Baskınlar, 4 ilçede 15 ayrı adrese düzenlendi. Ankara’da ise sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilen İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan gözaltına alındı. Türkdoğan’ın dışında HDP Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, Parti Meclisi (PM) üyesi Ali Özkan, HDP Eskişehir İl Eşbaşkanı Şükriye Ercan, Hüseyin Gevher ve Betül Koca gözaltına alındı. Anadolu Ajansı, gözaltına alınan HDP’li ilçe yöneticileri için “sözde” ifadesini kullanırken Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği’nden yapılan açıklamada, Türdoğan’ın, serbest bırakılması talep edildi.

HUKUKİ DEĞİL SİYASİ

Hukukçu Turgut Kazan, yüzlerce parti kapatma ve yüzlerce HDP’li hakkında siyasi yasak talebini içeren 609 sayfalık iddianameyi değerlendirdi. Kazan, “Parti kapatma davasının, Cumhur İttifakı’nın düşüşü ile ilgili çözümler aranırken açılmış olması ve özellikle de küçük ortağının kurultayının yapılacağı günün bir gün öncesinde açıklanmış olması, tabii ki hukuki değil, siyasi yaklaşım izlenimi veriyor” dedi.

HDP hakkındaki soruşturmanın siyasi çözümlemeler yapılarak anlaşılabileceğini ifade eden Kazan, şöyle devam etti: “Hukuk devletinde asla kabul edilemeyecek bir şekilde 7-8 yıl önceki olaylardan dolayı kapatma talep edildiğini görüyoruz. İddianamede, siyasal niteliğin ağır bastığını, hukuksal tarafın olmadığını görebiliyoruz. Bu davanın açılması için başta MHP olmak üzere birçok kesimden çok sayıda siyasi talep geldi. Ardından da iddianame hazırlandı. İttifakın küçük ortağı, iddianameden bir gün sonra, ‘Cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan’dır’ dedi. Bu da davanın siyasi olduğunun ve MHP’ye adeta bir ikram olduğunun bir başka kanıtıdır.”

YARGI KUŞATMA ALTINDA

Eski CHP Milletvekili Avukat Atila Kart ise TBMM’nin ve yüksek yargı kurumlarının siyasi kuşatma altında olduğunu kaydetti. Kart, 20 Mayıs 2016’da yasama dokunulmazlığının kaldırılması ve HDP’lilerin tutuklanması ile başlayan sürecin mevcut dönemin işaretlerini verdiğini kaydetti. Kart, “HDP’nin bu davasının karşısında olmamız gerekiyor. Anayasal kurumlar işlevini kaybetmiş durumda. Anayasa Mahkemesi’nde adil bir yargılamanın olmayacağı, kapatma dışında bir kararın verilmesinin ise zor olduğu kanısındayım” ifadelerini kullandı.

HUKUKUN OLMADIĞI BİR YERDE HUKUK TARTIŞMASI YAPILMAZ

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP’nin Mecliste başlattığı “Adalet Nöbeti” dün 3’üncü gününde de sürdü. Gergerlioğlu’nu KESK, İHD, TİHV ve Ahmet Türk ziyaret etti. Ahmet Türk ile İHD adına Gergerlioğlu’nu ziyaret eden akademisyen Kerem Altıparmak, Gergerlioğlu’yla ortak bir basın açıklaması yaptı. Gergerlioğlu, “Burada bir milletvekili, elinden gaspla, zorla vekilliği alındığı için millet iradesi ve anayasa ayaklar altına alındığı için direnmektedir” dedi. Ahmet Türk ise şöyle konuştu: “Türkiye’de hukuk yok, neyin tartışmasını yapacaksınız? Hukukun olmadığı bir yerde hukuk tartışmasına girmek gerçekten anlamsızdır. Çünkü evrensel değerlerin ve hukukun ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Mücadeleyi sürdürüyoruz.”

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NDAN BULDAN’A DAYANIŞMA TELEFONU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek açılan kapatılma davasının karşısında olduğunu bildirdi. HDP Eş Genel Başkanı Buldan’ın Newroz Bayramı’nı da kutlayan İmamoğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında açılan kapatma davasına tepki gösterdi. HDP’den görüşmeye ilişkin şu açıklama yapıldı: “HDP’ye açılan kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini demokrasiye aykırı bir tutum olarak değerlendiren İmamoğlu, demokrasinin mihenk taşlarını birlikte örmeye devam edeceklerini ifade etti. Buldan da İmamoğlu’nun Newroz Bayramı’nı kutlayarak, kendisine verilen ceza nedeniyle dayanışma duygularını iletti.