Ankara, Mersin, Adana, Manisa, Balıkesir ve Antalya. Cumhur ve Millet ittifaklarının en çok zorlandığı iller bunlar. Pazarlık kapıları hala kapatılmış değil. Ancak merkezden kotarılacak birlikler parti yönetimleri için hesapların ters dönmesine de sebep olabilir

İttifaklar altı kente bağlı

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

31 Mart 2019 yerel seçimleri için adaylar netleşmeye başladı. Geçen haftanın en kritik görüşmesi hiç kuşkusuz CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında gerçekleşti. Her ne kadar görüşme memleketin temel meselelerine dair geçekleşti dense de hiç kuşku yok ki yerel seçimler es geçilmemiştir. Toplantı sonrası Bülent Tezcan ve Koray Aydın’ın yaptığı görüşme de iki parti arasında seçim boyunca sürecek teması ortaya koydu.

İKİ PARTİ BİR BÜYÜKŞEHİR İSTİYOR
Partiler için yerel seçimlerde ittifak yapmanın genel seçimlerden çok daha zor olduğunu bundan önceki birkaç yazıda dile getirmiştik. Hem Cumhur hem de Millet ittifakı bugün bu zorluğu yaşıyor. İttifaklarda odak ülke genelinde değil de il-ilçe bazında birlikte davranmaya kadar daralacak. Çözülmeye çalışılan nokta bu şehirler. Özellikle altı büyükşehir var ki, el yakıyor. Ankara, Mersin, Adana, Manisa, Balıkesir ve Antalya iki blok içinde büyük riskler barındırıyor. Bırakın ülke genelini, İstanbul seçimlerinde partilerin tavrını bile bu altı şehirde gerçekleşen uzlaşı belirleyecek. Tüm partiler için vazgeçilmez olan -en azından şimdilik- şehirler genel merkezleri zorlayan dinamiklere de sahip. İttifakların küçük ortakları İYİ Parti ve MHP genel merkezleri en az bir büyükşehir belediye başkanlığı isterken bunu tabanlarını ikna etmenin tek koşulu olarak da ortaya koyuyorlar.

HANGİ PARTİ NEREYİ İSTİYOR?
Hızlıca bu altı ile göz atarak sürecin zorluğunu daha net anlayabiliriz.

MERSİN: Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocabaş. Ama artık MHP’nin adayı değil. MHP, Bahçeli’nin çok güvendiği Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı aday gösterdi. AKP’de ise Lütfi Elvan ismi bir adım önde çıktı.
CHP ve İYİ Parti de Kocabaş’ın ortak adaylığı için görüşmelere başladı. Ama özellikle CHP tabanında yoğun bir itirazı var. Bu formül o kadar kolay işlemeyecek.

ADANA: MHP, mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü tekrar aday gösterdi. AKP ile ortaklık için tek ve en önemli şartı Sözlü’nün başkanlığı. MHP, güneyde Mersin dahil her ilde AKP’yi desteklemeye hazır. Ama Adana’yı istiyor. AKP il yönetimi ile Sözlü arasında devam eden gerilim sürecin en büyük engeli.

CHP, Adana’da hem İYİ Parti’yi hem de Kürt seçmeni ikna edebilecek bir arayış içerisinde.

MANİSA: Bu ilde de belediye başkanı MHP’nin elinde. Cengiz Ergun, yeniden aday ve olası AKP ittifakının önünde en büyük engel. AKP’de Selçuk Özdağ adaylıkta ısrar ederse yerel ittifak geçekleşmez.

CHP, İYİ Parti’nin ‘evet’ diyeceği bir adayla seçime girmeye hazırlanıyor. İYİ Parti’de şimdilik bu formüle razı.

BALIKESİR: CHP’li Ahmet Akın başkan adayı oldu. İYİ Parti’yi de rahatlatan bir isim. İYİ Parti’nin CHP ile ittifakta sorun yaşanması durumunu gözeterek belediye başkanlığından istifa ettirilen Ahmet Edip Uğur’la da temas ettiği konuşuluyor.

ANTALYA: MHP, büyükşehir için ısrarlı değil. Ama AKP’den iki ilçe için destek istiyor. AKP’nin tavrına göre Bahçeli, Menderes Türel’in karşısına aday çıkarmayacak.

Ve ANKARA: Devlet Bahçeli Ankara’yı ittifakın sembol hali olarak görüyor. Her iki partinin de uzlaşacağı bir isim olsun gayretinde. Gökçek ısrarı bundan. Ama başka bir isme de kapı kapatmadılar. Tek şartları ‘birlikte belirleyelim’ oldu.
Mansur Yavaş ismi de CHP ve İYİ parti için aynı anlamı ifade ediyor.

YERELDE İTTİFAK HÂL ÇOK ZOR
Cumhur İttifakı’nın yerellerde devam etmesi Adana ve Manisa’ya bağlı. Millet İttifakı’nda belirleyici olacak olanlar ise Mersin ve Ankara olacak. Bu illerin yerel dinamiklerine, örgütlerin taleplerine bakınca ittifakların gerçekleşme olasılığının hâlâ çok zor olduğunu görüyoruz.

Dinamikleri ve örgüt taleplerini göz ardı ederek merkezden kotarılacak birliktelikler, olası bir başarısızlık sonucunda o parti yönetimleri için sonun başlangıcı olabilir.