Yerel seçimlere kısa bir süre kala gözler adaylara çevrilmiş durumda. Hem Cumhur hem Millet İttifakı’nda ortak hareket edilecek yerler konusunda görüş alışverişleri devam ediyor. Güney illeri tartışmanın düğümlendiği yerler olarak öne çıkıyor

İttifakta güney sıkıntısı

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

Cumhur ve Millet İttifakı’nda son turlar bu haftaya kaldı. Bütçe görüşmeleri sırasında liderler büyükşehir adaylıklarına son şeklini verecek. İki ittifak için de sıkıntılı şehirler güney illerinde toplandı. Partiler Antalya, Adana ve Mersin için sıkı pazarlığa oturmuş durumda. Liderler sadece ortaklarını değil aynı zamanda kendi tabanlarını da ikna edecek çözüm arayışında. İttifakları en çok zorlayan ilerin başında Mersin geliyor. Bir anlamda düğüm bu şehirde çözülecek. MHP, CHP ve AKP’nin neredeyse eşit oy aldığı şehirde Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın İYİ Parti’ye geçmesi ile yarışa bir parti daha girmiş oldu.

MHP Mersin için adayını çok önceden açıkladı. Üstelik Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna gibi güçlü bir isimle seçime giriyor. Mersin kamuoyu tarafından Tuna’nın adaylığı MHP’nin Erdoğan’dan jest beklentisi olarak yorumlandı. Ama özellikle geçen seçimde MHP ile girilen rekabet AKP tabanını bilemiş durumda. Güçlü bir isimle Mersin’i rahat alacaklarını düşünen AKP’liler adete genel merkezin kapısında yatıyorlar.

KENDİ ADAYIMIZA OY VERİRİZ
Cumhur ittifakı için Mersin’in bir başka özelliği var. MHP ve AKP seçmenin birbirlerine uzak durdukları illerin başında Mersin geliyor. Yapılan anketlerde hem AKP’lilerin hem de MHP’lilerin kendi partileri dışında bir adaya oy verme eğilimlerinin çok az olduğu görülüyor. Özellikle MHP seçmenin AKP aday yerine Kocamaz tercihi anketlere yansımış durumda. Bahçeli, Erdoğan ile görüşürken kamuoyu yoklamaları da masada yerini alacaktır.

İTTİFAK MERSİN’DE BİTEBİLİR
Millet ittifakı için de en sıkıntılı illerin başında Mersin geliyor. İYİ Parti Kocamaz’ın partiye katılması ile birlikte Mersin’in kendilerine verilmesini neredeyse şart koşuyor. Çok sayıda güçlü ve tabanda karşılığı olana isimlerin başkanlık için aday olmaları CHP merkezini düşündürüyor. CHP’nin İYİ Parti ile seçime girme tercihi tabanın HDP adayına yönelme durumunu açığa çıkartabilir.

SAĞLAR FAKTÖRÜ
CHP için bölgede en güçlü isim hiç kuşku yok ki Fikri Sağlar. Anketlerde ve partiiçi eğilim yoklamalarında Fikri Sağlar’ın adı öne çıkıyor. Farklı uç sayılabilecek siyasi eğilimlerinden(MHP ve HDP) aynı anda oy alabilecek tek isim olarak gözüküyor.Aldığımız duyumlar CHP il yönetiminin tabanın isteği doğrultusunda Kocamaz ile ilgili itirazını genel merkeze bildirdi. Parti içinden bir isimin adaylığını istiyorlar. İyi Parti ile ittifak görüşmelerini tıkayacak boyuta gelen düğümü CHP liderinin tercihi çözecek. Şimdiden iki durumda da tartışmaya açık bir karar olacak.

ADANA’DA ANLAŞAMADILAR
Cumhur ittifakının zorlandığı diğer bir büyükşehir Adana. MHP burada da adayını açıkladı. Hüseyin Sözlü yeniden MHP’nin adayı olacak gibi. Erdoğan ve AKP Adana’yı istiyor. Bahçeli’den Adana adayını geri çekmesini istiyor. Bu hafta yapılması beklenen liderler zirvesinde Bahçeli’nin Osmaniye ve Mersin jesti ile yetinmesini bekleyen Erdoğan’ın Adana için ısrarcı olması bekleniyor.

ANTALYA DAHA KOLAY
İki ittifak için de nispeten pazarlığın daha kolay olacağı il Antalya. Hem İyi Parti hem de MHP’nin gözü büyük şehirlerden çok ilçelerde. Büyük şehir adaylığını AKP ve CHP’ye bırakan MHP dört, İyi Parti iki ilçeyi ortaklarından talep etti. Ankara kulislerine göre bu konuda uzlaşı tamam gibi.