Google Play Store
App Store
İTÜ'de yaşanılan işçi ölümü protesto edildi

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) geçtiğimiz cuma günü cam silerken 3. kattan düşen temizlik işçisi Murat Danacı'nın ölümü, üniversite öğrencileri ve iş arkadaşları tarafından protesto edildi. İşçi ölümlerinin durdurulmasını isteyen grup üyeleri, Murat Danacı'nın hayatını kaybettiği noktada basın açıklaması yaptı.

İşçi güvenliği denetimleri sendikalar ve meslek odaları tarafından yapılsın

Yakalarına Danacı'nın fotoğrafını takan İTÜ İş Güvenliği Kulübü öğrencileri ve Danacı'nın iş arkadaşları "Taşeron kaldırılsın, işçi güvenliği denetimleri sendikalar ve meslek odaları tarafından yapılsın, işçi ölümleri dursun! Murat Danacı kalbimizde yaşayacak!" yazılı pankart açtı. Grup kampüs içinde bir yürüyüş gerçekleştirirken, sloganlarla Danacı'nın hayatını kaybettiği noktaya geldi. Burada Murat Danacı için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. "Murat Danacı kalbimizde yaşıyor", "İşçi ölümleri kader değildir" sloganları atan grup üyeleri adına bir basın açıklaması yapıldı.

Ölümü, 'iş kazası, fıtrat' şeklinde açıklanamaz

Açıklamada, "Murat Danacı'nın ölümü kısaca iş kazası, bir anlık hata, fıtrat şeklinde açıklanamaz. Son 2 yılda 3 işçinin hayatını kaybettiği İTÜ'de Murat Danacı'nın son olmasını ümit ediyoruz. Bunun olabilmesinin İTÜ'de taşeronun kaldırılmasından iş güvenlik denetimlerinin meslek odaları ve sendikalar tarafından yapılmasından geçtiğini düşünüyoruz." denildi. Grup açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Öte yandan özel güvenlik görevlilerinin öğrencilerin görüntülerini çekmesi dikkat çekti.

Öğrenciler şu açıklamayı yaptı:

Son yıllarda İTÜ’de gerçekleşen iş cinayetlerine 5 Mayıs günü bir yenisi eklendi ve temizlik işçisi Murat Danacı iş cinayetine kurban gitti. Yaşanan iş cinayeti ülkemizde uygulanan politikaların doğrudan sonucudur. AKP'nin iktidar olduğu döneminde özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarının ardından iş cinayetleri 6 kat arttı, işçi ölümlerinde avrupada birinci dünyada üçüncü ülke olduk. OHAL’in ilan edilmesiyle birlikte iş cinayetleri %14 oranında arttı.

Tavan yapan işsizlik oranlarıyla, hayat pahalılığıyla, taşeronlaştırma politikalarıyla işçiler güvencesiz çalışmaya mecbur bırakılmakta. Sendikalaşma oranının son 50 yılın en düşük seviyesine gerilediği ülkemizde artan iş cinayetleri, siyasi iktidarın işçi düşmanı politikalarıyla doğrudan bağlıdır. Birilerinin kâr hırsı uğruna işçiler her geçen gün daha kötü koşullarda yaşamaya mecbur bırakılmakta, hatta ölmektedir.

Bizler İTÜ öğrencileri olarak işçi düşmanı politikaların her zaman karşısında olduğumuzu, yeni iş cinayetleri yaşanamaması için her şeyi yapacağımızı ilan ediyoruz.

İTÜ Öğrencileri