Pandemi süreci ile birlikte üniversitelerin online eğitim sistemine geçti. Üniversitelerin yaptıkları online uygulamalarda öğrenciler türlü mağduriyetler yaşadı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ise kararların geç alınması ve bazı kararların alınmaması öğrencilerin tepkisine neden oldu

İTÜ öğrencilerinden tepki: Bizlere kulak verin, yok saymayın

ARDA ÖZARDA

Koronavirüs salgını ile birlikte üniversiteler online eğitim ve çeşitli sınav şekillerine geçti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sınav biçimleri, staj uygulamaları ile ilgili alınmayan kararlar öğrencilerin tepkisine neden oldu. Öğrenciler #İTÜlüyekulakver etiketi ile sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

YÖNETİM ÖĞRENCİLERİN SESİNİ DUYMUYOR

İsmini vermek istemeyen İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi “Öncelikle İstanbul Teknik Üniversitesi online eğitime geçti. Fakat diğer üniversiteler asenkron eğitim modeline geçtiler. Online eğitimde maddi imkânı olmayan öğrenciler mağdur olabiliyor. Online eğitimi de zoom programı üzerinden gerçekleştirileceği açıklandı. Yine İTÜ diğer üniversitelerin geçtiği seçmeli pass fail sistemini senato kararı ile kabul etmedi. Seçmeli pass fail sistemi Öğrencilerin sınav sonuçlarına göre, talep etmesi halinde geçer not aldıkları derslerin harf notu yerine "BL/PASS/S(satisfactory)"; başarısız oldukları derslerin harf notu yerine ise "BZ/FAIL/U(unsatisfactory)" notlarını tercih edebilecekleri bir sistemdir. Öğrencilerin transkriptlerinde harf notları yerine kullanılacak BL/BZ notları, genel not ortalamasına etki etmeyecek, öğrencinin sadece o dersten "başarılı" ya da "başarısız" şekilde geçmiş sayılmasını sağlayacaktır. Bu sistem böyle zor bir dönemde öğrencileri en az hasarla kurtaracak bir sistemdir. Üniversite bünyesindeki kulüpler birliği birimine yetki vererek bu sistem için bir anket de yaptırdı ve yüzde 84 sistem gelsin kararı çıktı. Ama bu yönetim bu sonuca kulak vermedi” dedi.

KAZANIMLARIMIZ GASP EDİLİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi yönetimi final sınavlarında kamera ve mikrofon kullanma zorunluluğu nu öğrencilerin tepkisinden sonra kaldırmış ve öğrenci inisiyatifine bırakmıştı. Fakat sosyal medyada bazı öğrenciler hocaların kamera ve mikrofon açmayan öğrencilere yaptırım yapacağını iddia etti. Öğrenciler bu uygulamanın mahremiyete aykırı olduğunu aktarıyor.

DAYATILAN EKLENTİ TÜM KİŞİSEL VERİLERE ERİŞEBİLİYOR

Üniversite yönetimin söylediği Witwiser eklentisinin tüm kişisel bilgilere eriştiğini söyleyen öğrenci , “Online eğitim süreci çok sıkıntılı geçti. Akademik takvim çok geç açıklandı. Sınav şekilleri sürekli değişti. İstanbul Teknik Üniversitesi pandemi döneminde kesinlikle öğrenciden yana tavır sergilemedi. Yönetim yaptığı açıklamada final sınavlarından 7 gün önce sınav sistemini açıklayacağını söylerken final sınavlarından sadece 2-3 gün önce açıkladılar. Birde ‘Witwiser’ adında bir eklenti var. Bunu zorunlu tutuyorlar. Bu eklenti bilgisayarınızdaki tüm bilgilere, şifrelere erişebilen bir eklenti. Bunun dayatılması çok yanlış. Yine sınav biçimi olarak test olan açıklanan sınavlar bir anda klasiğe dönüyor. Sürekli bir belirsizlik halindeyiz. Yönetime sorunlarımızı anlattığımızda bizleri YÖK’e yönlendiriyorlar. YÖK’ de geri üniversiteye yönlendiriyor” diye konuştu.

itu-ogrencilerinden-tepkili-bizleri-kulak-verin-bizi-yok-saymayin-750451-1.

“BİZLER BU ÜNİVERSİTEYİ HAK ETTİK, REKTÖR İSE ATANDI”

Staj kararlarının çok geç alındığını söyleyen öğrenci çoğu kişinin stajının yandığını söyledi. Öğrenci sözlerini şöyle bitirdi:

“Bizler İstanbul Teknik Üniversitesini kazanan bireyleriz, rektör ise İstanbul Teknik Üniversite’ne atanmış biri. Bu okulu hak eden ve mağdur edilmemesi gerekenler bizleriz. Yine staj konusunda da kararları çok geç açıkladılar. Ben özel bir şirkette staja hak kazanmıştım ve bu belirsizli yüzünden staj hakkımı kaybettim. Üniversite daha sonra stajlarla ilgili karar açıkladı. Ben yine staj için uğraşmak zorunda kaldım. Üniversite yönetimine kararları aldırabilmek için CİMER’e yazıyoruz ya da hocaları sıkıştırıyoruz ancak böyle karar çıkartabiliyoruz”