İÜ 'bölünmeye' karşı ayakta: Fakülteme dokunma

YAŞAR GÖKDEMİR

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, AKP'nin Meclise sunduğu, köklü üniversiteleri bölerek yeni üniversiteler kuracak tasarıya ilişkin İstanbul Üniversitesi ana kapısında dün ertelenen forum, bugün büyük katılımla düzenlendi.

Okullarının bölünmemesini isteyen İletişim Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, İktisat Fakültesi ve HAYEF öğrencileri Beyazıt Meydanı'na açılan İÜ ana kapısına yürüyüşe geçti. Öğrenciler, "Üniversiteme dokunma" , "Fakülteme dokunma", "Beyazıt bizimdir bizim kalacak", "Beyazıt burada dimdik ayakta", "Kurtuluş yok, ya hep beraber ya hiç birimiz", "Beyazıt burada rektör nerede" sloganları attı.

Öğrenciler ana kapıya yürürken İstanbul Tıp Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri de gruba katıldı. Öğrenciler burada da "Üniversiteler bizimdir meclisin değil" sloganı attı. Ana kapıda yapılacak foruma diğer fakültelerden öğrenciler gelmeye devam etti.

Öğrencilerin düzenlediği foruma Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel de katıldı.

Ana kapıda yapılan forumda öğrencilere sorulmadan böyle bir kararın verilemeyeceği vurgulandı. Öğrenciler bu saldırının akademiye, bilime ve akla yapıldığını kaydetti.

HAYEF'ten Habip Güdendere "Rektörümüz Mahmut Ak da dahil olmak üzere hiçbir yetkili bize cevap vermedi. Bu sorunun en büyük suçlusu bu tasarıyı Meclise sunanlardır" ifadelerini kullandı.

Veterinerlik Fakültesi'nden Muhammed Sucu ise, "Hepimiz birlikte güzeliz. İstanbul Üniversitesi olarak mezun olmak istiyoruz" diye konuştu.

Hukuk Fakültesi'nden bir öğrenci de, "İstanbul Üniversitesi bir bütündür. Hukuk Fakültesi olarak bütün fakültelerde dayanışmaya devam edeceğiz. Gerekirse burada yatacağız ama okulumuzu bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

İktisat Fakültesi'nden Oğuz Alkan, "HAYEF olmadan, iletişim olmadan buranın bir anlamı yok. Arkadaşlarımızla birlikte burayı bir bilim yuvası haline getireceğiz. Bizim derdimiz ev kirasını ödeyememek. Bunu sorun etmiyorlar. Gerekirse burada çadır kurup yatacağız ama mücadeleyi bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi'nden Bayram Turna, "Gerekirse uyumadan, yemeden içmeden burada mücadele etmeye devam edeceğiz. Sonuç almadan buradan ayrılmayacağız. Mahmut Ak bunu bilmeli" dedi.

Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'ndan Gözde Ekici, "Biz atanamıyoruz. Siz okulu böleceğinize atamalarımızı yapın. Bu okulun sahibi biziz. Bu saldırı yarın bütün okulların özelleştirilmesine donüşecek " diye konuştu.

İstanbul Tıp Fakültesi Fırat Özdemir, "Biz Çapa Tıp Fakültesi değiliz, İstanbul Tıp Fakültesiyiz. Bize burada bir aile olduğumuzu, dünyanın neresinde olursa olsun bu üniversiteyle gurur duymamız gerektiği öğretildi. Ne olursa olsun üniversitemizi böldürmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

iu-bolunmeye-karsi-ayakta-fakulteme-dokunma-456113-1.iu-bolunmeye-karsi-ayakta-fakulteme-dokunma-456114-1.