İşitme cihazı kullanmak zorunda kalan bireyler yüksek maliyet nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Yurttaşlar “SGK’nin işitme cihazına ödediği miktar az. Bize maliyeti ortalama 10-15 bin TL. Bu paraları nasıl verelim” diye sordu.

İyi duymanın bedeli yüksek
İşitme cihazlarının fiyatı ortalama 10 ile 40 bin TL arasında değişiyor. (Fotoğraf: Freepik)

Sibel BAHÇETEPE

Doğuştan ya da sonradan işitme kaybı yaşayan bireylerin kullanması gereken kulak arkası işitme cihazlarının fiyatları cep yakıyor. Piyasada ortalama işitme cihazları 10 binden başlıyor, 40 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemesi ise bu cihazlar için ortalama 3 ila 4 bin lira arasında kalıyor. Aileler, SGK ödemesinin çok yetersiz olduğunu belirterek “SGK ödemesi yetersiz, cihazlar pahalı. Asgari ücretle geçinen insanlarız. Bu cihazlara nasıl ulaşalım. Bu sağlık hakkı ihlali” dedi.

İşitme problemi yaşayan bireyler, işitme cihazı kullanmalı. Ancak devletin bu cihazlar için ödediği rakamlar bir hayli düşük. SGK’nin her iki kulağa ödediği rakam çocuk ve yetişkinlerde farklı ve bu rakam ortalama 3 bin ila 4 bin TL arasında. Ancak piyasada bu fiyata işitme cihazı yok. Ayrıca bu cihazlar ortalama 5 yılda bir değişmeli. Türkiye’de yılda 300-400 bin kişinin işitme cihazı aldığı tahmin ediliyor.

ALAMAYAN AİLELER VAR

BirGün’e konuşan aileler, işitme cihazlarına ulaşmanın zorluklarına dikkat çekti. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED)Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, işitme cihazları ile ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek “SGK’nin işitme cihazı için ödediği rakam 18 yaş üzerindeki bireyler için bin 514 TL. 18 yaş altı için bu rakam biraz daha yükseliyor. Ama miktar yetersiz kalıyor” dedi. Kendisi de uzun yıllar işitme cihazı kullanan, ardından biyonik kulak ameliyatı olan Atik, “Devlet geçmiş yıllarda tek kulak ödemesi yapıyordu. 6 ay sonra diğer kulak için reçete yapıyordu. Düşünün, gözlük almaya gidiyorsunuz ve bir camını önce alabiliyorsunuz ve 6 ay sonra diğerini. Böyle bir durum söz konusuydu. Bunu 2021 yılının haziran ayında değiştirdiler” diye konuştu. “Cihazlara ulaşmak bu kadar zor olmamalı” diyen Atik, şöyle devam etti: “Devlet ödemesi çok komik bir rakam. Normal şartlarda son teknoloji cihazlara erişmek o kadar zor ki. Orta seviye de bir cihaz 7-10 bin TL arasında. Üstelik bu tek kulak için. Bu cihazı alamayıp ve yardım için derneğimize çok sayıda başvuran var. Biyonik kulak ameliyatı olacak kişilerin boşa çıkan ve derneğe bağışladığı cihazları da ihtiyaç sahiplerine veriyoruz.

Cihaza erişemeyen, ulaşamayan o kadar çok insan var ki aslında bu sağlık hakkı ve bu hakkın ihlali söz konusu oluyor. Ortalama bir cihazın maliyeti 15-20 bin TL’yi buluyor. Son teknoloji olan, telefon ve televizyona bağlanan cihazlarda fiyat 40-50 bin TL’ye çıkabiliyor. İnsanlar zor durumda. Benzer sorun biyonik kulaklarda da var. Aileler bu fiyatları karşılayamıyor. Devlet işitme cihazları için 5 yılda bir yenileme hakkı veriyor. Bazı ailelerde iki-üç çocuk işitme kayıplı olabiliyor. Asgari ücretle geçinen bir toplumuz. İnsanlar nasıl bu ücretleri ödeyecek? Bu cihazlara ulaşamamak çocuğun sessiz kalması, dil gelişiminin gerilemesi demek, konuşmasının gerilemesi demek."

iyi-duymanin-bedeli-yuksek-1088749-1.

MİKTAR YETMİYOR

13 yaşındaki oğlunda işitme problemi olduğunu ve işitme cihazı kullanmaları gerektiğini söyleyen baba Erhan Koç, şunları kaydetti: “3 yaşından beri cihaz kullanıyoruz. Oğlumun orta derecede işitme kaybı var. Şuan da cihazımız 5’inci yılını doldurduğu için yeni cihaz alacağız. Kulak arkasına takılan bir cihaz kullanıyoruz. Telefona, televizyona bluetooth ile bağlanabilen cihaz alacağız. 26 bin TL’ye kadar bize rakam verildi. Tanıdığımız olmasına karşın bize en son önerdikleri rakam 15 bin TL’ye bir cihaz alacağız. SGK cihaz başına 4 bine yakın katkı sunuyor onu katarsak 19-20 bin TL aslında cihazın ücreti. 4 bine cihaz yok, aile mutlaka üzerine para koymalı. Bu cihazların ödemesine devlet 5 yıldan sonra tekrar değiştirme durumu olursa katkı sunuyor. Çocuk top oynuyor, terliyor, cihaz oksitleniyor, arıza veriyor, erken değiştirmeniz gerekirse devlet ödemesinden yararlanamıyorsunuz. Aileler çok zor durumda. Kullanılabilir eğitim açısından cihaz fiyatları ortada. Bir aile tanıyordum. İkiz çocukları vardı ve her ikisinde de işitme problemi olduğu için cihaz kullanması gerekiyordu. İki cihaz almaları mümkün olmadığı için bir cihaz aldılar ve ikizler tek cihazı kullandı, biri bir kulağına, diğeri diğer kulağına taktı. Hangi konuda devlet destek sunmuş ki bu konuda da sunsun. SGK bu rakamı yükseltmeli, bu miktarlar yetmiyor. Sağlık sistemi nereden tutarsanız elinizde kalıyor."