‘İyi gidiyoruz ama henüz başlardayız’

Almanya'da koronavirüs vakalarıyla ilgili her gün kamuoyunu bilgilendiren Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) Başkanı Lothar Wieler dün düzenlediği basın toplantısında Almanya’nın koronavirüsle mücadele konusunda gösterdiği başarıya ilişkin bir soruyu yanıtladı. Wieler, "Salgının nasıl ilerleyeceği tamamen belirsiz” dedi.

35 binden fazla koronavirüs vakasının tespit edildiği Almanya’da, her hafta 160 bin kişiye test yapıldığı belirtiliyor. Virüs nedeniyle 181 kişinin hayatını kaybettiği ülkede vaka-ölüm oranı binde 5 düzeyinde. Bu her 100 vakadan neredeyse 10’unun hayatını kaybettiği İtalya’ya göre oldukça gelişkin bir performans.

TEMKİNLİ YAKLAŞTI

Almanya’nın koronavirüsle mücadelede yakaladığı başarının sırrı merak konusu. Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler'e göre Almanya salgının daha başlangıcında. Dünkü basın toplantısında bu konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Koch, “bunun nedenlerinden birinin Almanya'nın salgının henüz başlangıcında bulunması” olduğunu söyledi. Wieler, "Salgının nasıl ilerleyeceği tamamen belirsiz, korona ile mücadeleye daha yeni başladık” diye sözlerini sürdürdü.

Ayrıca Almanya'da şu ana kadar çok fazla yaşlı insanın Covid-19 hastalığına yakalanmadığını da vurgulayan Wieler, normal koşularda risk grubundaki hastalarda hastalığın daha ağır ilerlediğine dikkat çekti. Wieler, Almanya'da kayıt altına alınmayan ölüm vakası olmadığının da altını çizdi.