İyi ki varsın Kalben

Müziğe ilgi duyduğum yıllarda önceliğim gitar çalıp şarkı söyleyen müzisyenler idi. Leonard Cohen, Bülent Ortaçgil, Cat Stevens, Fikret Kızılok gibi. Sonra bu isimlere kadınlarda Joan Baez ve Hümeyra da eklendi. Sonra çok uzun yıllar gitar çalıp şarkı söyleyen kadın sanatçı çıkmadı ülkemizde. Arada bir gitarla görünen yorumcular oldu ama kadın kent ozanlığı tekrar Kalben ile hayat buldu. Kalben aşka dair, ayrımcılığa, ayrılığa, eşitsizliğe kısacası yaşama dair çok şey söylüyor. Onu farklı kılan sadece yaptığı şarkılar yazdığı sözler değil ürettiklerinin yaşam pratiği ile olan uyumu.

Türkiye’de kadın olmanın, insanca yaşamanın zorluğunu yazılan kitaplardan çekilen filmlerden yapılan panellerden çok daha etkileyici bir şekilde bağırmadan çağırmadan şarkılarla anlatması çok önemli. Bunu yaparken örnek olmaya çalışmıyor liderliğe soyunmuyor bir yol ya da hedef göstermiyor. Herkesin kendi yolunu çizmesinden yana. Kadına biçilen rollerden de rahatsız, beklentilerden de.

AYNI SAHNEYİ PAYLAŞTIK

Geçtiğimiz günlerde bir dijital platform için yaptığımız müzik programında beraber aynı sahneyi paylaştık Kalben ile. İlk kez beraber prova yaptık onun şarkılarına eşlik ettik o da bizim şarkılarımızı söyledi. Müzikle olan ilişkisi çok farklı. Sahnedeki Kalben ile kliplerde gördüğümüz ya da albümünü dinlediğimiz Kalben arasında çok fark var.

Sahnede nefes alıp vermeyi seviyor. Hiçbir zaman rutinden yana değil şarkılarının her seferinde aynı şekilde çalınmasından mutlu değil. Hatta müzikal anlamda bir disiplinsizlikten bile söz edilebilir ama bu özelliği her şarkının her konserde farklı farklı çalınmasına neden oluyor. Bu bence hem dinleyenler hem de müzisyenler için avantaj. Tanıdığımız kadın sanatçılardan çok farklı. Görsellikten ziyade şarkıların içselliğini aktarma derdinde. Çok doğal. Hayal ettiği gibi çalındığında şarkının sonunda kendini ve tüm ekibi heyecanla alkışlayacak kadar doğal.

Tabii ki de yazılı çizili partiler var ama o anda müzik nereye götürüyorsa bizi hepimiz o yolu takip ediyoruz. Buna sadece Kalben de önderlik etmiyor. Bazen bir bas rifi bazen farklı bir groove şarkıyı bambaşka bir şekilde icra etmemizi sağlıyor. Bu yüzden her müzisyen şarkılara o anki enerjisini katıyor. Ve bu da yazılı olanın dışında bambaşka bir icraya yol açıyor. Bu müzisyenlerin arayıp da bulamadığı bir özgürlük alanı. Bunun için çok değerli buluyorum böyle sahne performanslarını. Yolumuz yine kesişene kadar kendisine ve tüm ekibine teşekkür ediyor başarılar diliyorum.