‘İyi Kitap’ bu ay 100. sayıya ulaştı. Çocukları ve öğrencileri için hâlâ kara kara ne okusunlar diye düşünenler varsa İyi Kitap ile artık tanıştırma zamanı

İyi Kitap ‘dalya’ dedi

Mehmet Özçataloğlu

Anne-babaların en büyük dertlerinden biridir çocuklarının okuyacakları kitabın seçimi. Çocuklarıyla birlikte okuyanlar ya da çocuklarına sunmadan önce okuyanlar için olmasa da, bunu gerçekleştiremeyenler ciddi anlamda sıkıntı yaşıyorlar bu konuda. Öyle ya çocuk edebiyatı uçsuz bucaksız bir deniz şimdilerde. Hemen her gün yeni kitaplar yayımlanıyor. Hem de hepsi birbirinden renkli, birbirinden ilgi çekici. Hâl böyle olunca kafaların karışması da normal. Yaşadığımız hız çağında bir yetişkinin hem kendi ilgisini çeken hem de çocuklara yönelik kitapları takip edebilmesi hayli güç.

Alana hizmet eden birçok yayın organı da kafa karışıklığını gidermede çare olamayabiliyor. Nedeniyse bu yayınların hangilerinin ticari kaygıyla var olduğu hangilerinin gerçek anlamda alana hizmet anlayışını benimsediğinin ayırt edilememesi.
Ticari kaygı taşıyanların yolu açık olsun diyerek, bu ay 100. sayıya ulaşan ‘İyi Kitap’tan söz etmek isterim biraz. Tudem Yayınları tarafından yayımlanan ve yayın yönetmenliğini İlke Aykanat Çam’ın, sorumlu yazı işleri görevini de Safter Korkmaz’ın üstlendiği ‘İyi Kitap’ okurlara ücretsiz sunuluyor. İlke Aykanat Çam’ın bir söyleşide dile getirdiği şu sözlerini çok anlamlı buluyorum. “İyi Kitap’ın başından itibaren özerk bir duruşu var. Bu, belirlediğimiz temel kriterlerden biri. Derginin nesnelliğini ve bağımsız tutumunu koruması amacıyla yönetimi ve işleyişi gibi ofisi de farklıdır.”

Peki, ne işe yarar İyi Kitap, neden gereksinim duyulmuş? Onu da şöyle açıklıyor yayın yönetmeni: “Edebiyat dergilerinde ve kitap eklerinde çocuk kitaplarına ayrılan sayfalar yok denecek kadar azdı. Her gün basılan bir sürü kitap arasından ebeveynlerin ve öğretmenlerin nitelikli kitap seçmesine olanak tanıyacak mecra olmaması büyük bir sorundu. Sözünü ettiğimiz, sadece bizim fark ettiğimiz bir boşluk da değildi. Biz çocuk yayıncılığı ile başladığımız için böyle bir yayın çıkarmayı sorumluluk olarak görüp maddi zorluklarını da göze alarak kolları sıvadık.”

İyi Kitap’ın içerisinde yer alan konu başlıkları şöyle: Okul öncesi kitaplığı, İlk okuma kitaplığı, Çocuk kitaplığı, Gençlik kitaplığı, Başvuru kitaplığı. Bunların yanında kitap etkinlik, çoğul kütüphane, sahaf dükkânı başlıkları var. Çocuğunuzun yaş grubuna göre kitapların sınıflandırılmasının yanı sıra ilgi çekici etkinlikler de yer alıyor ‘İyi Kitap’ta. Bu sayede çocuk nitelikli kitapla buluşmanın yanı sıra eğlenceli aktiviteler de gerçekleştirebiliyor. Hadi biraz açayım burayı bir örnekle. Suzan Geridönmez’in hazırladığı etkinliğin adı ‘Önce gören devamını okur.’ 8+ yaş grubu için hazırlanan etkinlik için, ilk okuma seviyesine uygun büyük boy görsellerinin ağırlıkta olduğu bir çocuk kitabı. Uzun plastik pipetler. Amaç; okumayı yeni öğrenen çocuklar için sesli okuma alıştırmasını eğlenceli bir oyuna dönüştürmek. Okuma ve okunanı algılama becerisini geliştirmek. Metin-resimleme ilişkisine dikkat çekmek, görsellerin de okunabildiğine ilişkin farkındalık oluşturmak. Hazırlık ve uygulama aşamaları da tek tek anlatılıyor bu etkinliklerde. Örneklerden sadece biri bu. Farklı sayılarda farklı yaş gruplarına yönelik etkinliklerde yer alıyor ‘İyi Kitap’ta.

Sahaf Dükkânı başlığı altında da günümüzde çok göz önünde olmayan belki de hiç görünmeyen yapıtları görebilmek mümkün. Özellikle alanla ilgili olanlar için bir hazinenin sunulması gibi bir şey. 1 Ocak 1925’te yayımlanan Sevimli Mecmua’dan haberdar olabiliyorsunuz örneğin bu bölüm sayesinde. Ayrıca iyi kitapların hiç eskimeyeceğini vurgularcasına zamandan bağımsız bir duruş sergiliyor böylelikle.

İlk olarak 60.000 adet basılarak yola çıkan İyi Kitap, bir ara 100.000 rakamını görse de bugünlerde 20-25.000 civarında basılıyor. Kitabevleri, kırtasiyeler ve kütüphaneler aracılığıyla okurlarına ulaşan İyi Kitap’a online olarak da www.iyikitap.net adresi üzerinden ulaşılabiliyor.

Çocukları ve öğrencileri için hâlâ kara kara ne okusunlar diye düşünenler varsa İyi Kitap’la tanışmanın zamanıdır artık.