İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanlığı, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine dair açıklama yayınladı. Açıklamada "Türkiye, güvenlik endişelerinde haklıdır" denildi.

İYİ Parti’den Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine dair açıklama

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik tartışmalarının ardından İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanlığı yaptıkları açıklamada AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'veto' kararını destekledi.

Açıklamada, "Türkiye güvenlik endişelerinde haklıdır. Özellikle İsveç’in, milli güvenliğimizi tehdit eden terör örgütleriyle ilişkisi, Türkiye açısından, haklı bir güvenlik sorunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerde altı çizilecek önemli bir konudur" ifadelerine yer verildi.

'FİNLANDİYA VE İSVEÇ İLE İLİŞKİLER SORUNLARDAN ARINDIRILSIN'

Rusya-Ukrayan savaşının sadece bölge açısından değil Avrupa’nın bütünü, hatta kıtanın ötesindeki ülkeler açısından da güvenlik kaygılarına yol açtığı ifade edilen açıklamada "Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından terör örgütü PKK ve uzantısı PYD-YPG’ye verdikleri destek temelinde özellikle İsveç’e karşı bir tavır konulurken; yıllardır bu konudaki yaklaşımları pek de farklı olmayan mevcut NATO üyesi ülkelerin tutumları görmezden gelinmiştir." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tıpkı Suriye konusunda olduğu gibi, bugün de bu konuda, birbirinden farklı görüşler beyan edilerek, yine stratejik ve taktiksel hatalara düşülmekte, ve görünen o ki, adeta bilinçli olarak yaratılan krizler, iç politika malzemesi olarak kullanılmak istenmektedir. Oysa, milli güvenlik meseleleri iç politikası malzemesi yapılmaz, yapılmamalıdır. Şu bir gerçek ki; terör örgütü PKK ile uzantısı PYD-YPG ve uluslararası ilişkileri konusunda ülkemizin elinde açık ve objektif veriler vardır. Ancak, bu gerçekle, iki ülkenin NATO’ya üye adaylığının rehin alınması, bize göre diplomatik açıdan hesabı doğru yapılmamış, sağlıksız bir yaklaşımdır. Finlandiya ve İsveç ile ilişkilerimizin, yürütülecek müzakereler yoluyla süratle sorunlarından arındırılması en samimi temennimizdir. Müttefiklik ruhunun gereği olarak, bir saldırıya uğranılması halinde nasıl müştereken topraklarımızı savunacaksak, Finlandiya ve İsveç’in de, geçmişten farklı ve yeni bir yaklaşımla, kaygılarımızın kaynağı olan terörizme karşı müştereken mücadele anlayışının gereğini yerine getirmelerini beklemektedir."