İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Göktürk Kemerköy Sitesi’nde yaşanan yeşil alan katliamına ilişkin açıklama yaptı. Erdem, "Şu ana kadar gerekeni yapmayan yetkilileri derhal bu hukuksuzluktan dönmeye davet ediyorum. Açıkça söylüyorum. Suç işliyorsunuz, vebal alıyorsunuz. Unutmayın! Gün gelir bugün çiğnediğiniz hukuka sizin de ihtiyacınız olur" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'den Göktürk açıklaması: Bu hukuksuzluktan derhal dönün
Fotoğraf: Gazete Duvar

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesindeki Göktürk Mahallesi’nin Kemerköy Sitesi içindeki Kemer Country’nin golf sahalarına, Emlak Konut'un inşa edeceği proje için çevik kuvvet eşliğinde iş makineleri girdi. Mahalleliler yıkıma karşı direniş gösterirken, mahkeme kararıyla inşaat durduruldu. Ancak, daha sonra kaymakamlık itirazıyla yeniden başladı.

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, söz konusu olayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün İstanbul Göktürk Kemerköy Sitesi’nde yaşanan yeşil alan katliamı, yargı kararının da çiğnenmesiyle bir hukuk katliamına dönüşmüş olup, AKP’nin Türkiye’de adaleti nasıl ayaklar altına aldığını maalesef bir kez daha kamuoyu önünde gözler önüne sermektedir" ifadelerine yer verdi.

"AÇIKÇA SUÇ İŞLENMEKTEDİR"

"Herkesin malumu olduğu üzere söz konusu yeşil alan talanı, AKP’nin kendine yandaş medya oluşturmak amacıyla Ziraat Bankası aracılığı ile Demirören Holding’e kredi vermesi, borcun yıllar geçmesine rağmen ödenmemesi, karşılığında hem bir sitenin tapulu arazisi olan hem de imarı olmayan yeşil alana adeta çökülerek imara açılması ve rant uğruna peşkeş çekilmesinden ibarettir" diyen Erdem, şöyle devam etti:

"Son geldiğimiz noktada ise bugün sabah saatlerinde kazı için gelen iş makinaları yeşil alana zorla girmeye kalkmış, Göktürk sakinleri sahip oldukları yeşil alanı korumak uğruna kepçelerin önüne yatmış ve tam da bu esnada mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır.

Ve fakat her ne oldu ise saat 10.30’da yürütmeyi durdurma kararına uyacağını söyleyen kaymakamlığa rağmen, kim olduğu belli olmayan yetkililerin talimatıyla ve polis zoruyla iş makinaları tekrar çalışmış, vatandaşlarımızın canını tehlikeye atma pahasına kazıya başlanmıştır. Kazıya başlanarak açıkça suç işlenmektedir."

"TALİMATI HANGİ MAKAM VERMİŞTİR?"

Erdem, "İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı olarak soruyorum" diyerek şu soruları yöneltti:

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen hangi hakla, hangi kanuna, hangi yetkiye dayanarak iş makinaları zorla özel mülke giriş yaparak inşaata başlayabiliyor?

'Yürütmeyi durdurma kararına uymayın' talimatını hangi makam vermiştir? Hangi yetkiye dayanmıştır?

Asli görevi milletin canını ve malını korumak olan emniyet güçleri nasıl olur da işgalci durumunda olan sermayenin ve buna hukuksuz olarak destek çıkan devlet erkanından yana taraf olur? Orantısız güç kullanarak vatandaşın canını tehlikeye atmak kimin haddinedir?

"HUKUKA SİZİN DE İHTİYACINIZ OLUR"

Erdem, "Şu ana kadar gerekeni yapmayan yetkilileri derhal bu hukuksuzluktan dönmeye davet ediyorum. Açıkça söylüyorum. Suç işliyorsunuz, vebal alıyorsunuz. Unutmayın! Gün gelir bugün çiğnediğiniz hukuka sizin de ihtiyacınız olur" ifadelerini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirmişti. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmıştı. Bakanlığın hazırladığı imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapılmıştı. Bu bölüm yaklaşık 26 futbol sahasına denk geliyordu. Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açmıştı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar vermiş, Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkarmıştı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açmıştı.

Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredilmişti.

Bakanlık, Göktürk’te Kemer Country yerleşkesi içindeki golf sahası olarak kullanılan arazileri İBB'nin mahkeme kararı doğrultusunda 'özel spor alanı'na almasına karşın imara açmıştı. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış olmuştu.

Bölgede imar planı sürecinde yetkili kurum da bakanlık olarak belirlenmişti. Bölge halkı ise hem bakanlığa itirazda bulunmuş hem de bakanlık kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçen günlerde Emlak Konut’un “Emlak Konut Göktürk Toplu Konut Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattığını duyurmuştu.

Hazırlanan proje tanıtım dosyasında Ziraat Bankası’na ait 224 bin 381 metrekarelik araziye lüks konut ve villa olmak üzere 650 adet bağımsız bölüm yapılmasının planlandığı görülüyor.