İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, TBMM’de yaptığı açıklamada, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık'ın yumruklu saldırısıyla yoğun bakıma alınmasının ardından partisi tarafından alınan kararı açıkladı. Dervişoğlu, Örs'ün ölümden döndüğüne vurgu yaparak, 2023 bütçe görüşmelerinde AKP'li isimler konuştuğu sırada Genel Kurul’a katılmayacaklarını açıkladı.

İYİ Parti'den 'yumruklu saldırı' kararı: AKP'liler konuştuğu sırada kurula katılmayacağız

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde çıkan kavga sırasında İYİ Partili Hüseyin Örs'ün, AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık'ın attığı yumruk nedeniyle yaralanarak yoğun bakıma alınması olayıyla ilgili İYİ Parti'den yeni açıklama geldi.

TBMM'de yumruklu kavgaya ilişkin açıklama yapan İYİ Parti Başkanvekili Musavat Dervişoğlu, “Önce laf atmakla başlayan, sonra saldırıya dönüşen eylemi hayata geçirmiştir. Genel Kurul salonunda kürsü yakınlarında bulunan Trabzon Milletvekilimiz Hüseyin Örs’e kürsünün arka tarafından koşarak, büyük bir yüzük bulunan eliyle sayın Örs’e kasten ve vahşice yumruk atmıştır. İYİ Parti milletvekillerinin duruma ani ve yerinde müdahalesi olmasaydı belki de saldırgan eylemini tamamlayacak ve bugün Hüseyin Örs’ü kaybetmiş olacaktık” dedi.

"BASİT BİR YARALAMA SUÇU OLARAK TANIMLANAMAZ"

AKP'li Işık’ın Örs’e yaptığı eylemin “basit bir yaralama suçu” olarak tanımlanmasının mümkün olamayacağını ifade eden Devrişoğlu, "AK Parti Milletvekili Işık’ın yaptığı eylem sonucunda arkadaşımız yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Doktorların ifadesiyle de ölümden dönmüş olduğu açıklanmıştır” dedi.

Dervişoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

“TBMM’de yaşanan bu şiddet olayı elim bir olayın ötesinde bilerek ve isteeyerek gerçekleştirilen şiddettir. Yasama dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilecek basit bir suç değildir. Söz konusu olay TCK’nın 81’inci ve 82’nci maddeler kapsamına giren, kastı aşan bir eylem olup adam öldürmeyle sonuçlanabilecek, kişinin hayatına karşı işlenmiş bir suçtur. Genel hükümler çerçevesinde olaya sebebiyet veren vekil hakkında hukuki işlem yapılmalıdır. “

"İYİ PARTİ GRUBU OLARAK GENEL KURULDA BULUNMAYACAĞIZ"

“Saldırılar muhalefetin muhalefet görevini engellemek için yapılıyor. Biz konunun hukuken takipçisi olacağız” ifadelerini kaydeden Dervişoğlu, AKP’nin Işık’a yönelik adım atana kadar Meclis Genel Kurulu’ndaki AKP grubunun konuşmalarına katılmayacaklarını belirtti.

“Adalet ve Kalkınma Partisi’nden beklentimiz hem parlamento grup disiplin yönetmeliğinin gereğini yapması hem de merkez disiplin kurulunun konuyla ilgili tatmin edici bir karar almasıdır" diyen Dervişoğlu, "Aksi takdirde yapılan davranış ödüllendirilmiş olacaktır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu konuda doğru adım atmaması ve bu elim olayla ilgili kamuoyu vicdanını tatmin edici bir karar almaması durumunda bütçe görüşmeleri süresince AK Parti grubunun konuşmaları esnasında İYİ Parti grubu olarak genel kurulda bulunmayacağız. Bunu bir boykot olarak algılanmamasını haseten istirham ediyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerini göreve davet etmek olarak değerlendirilmesini de buradan talep ediyorum. Bu doğru uygulama yapılıncaya kadar bu tavrımızı sürdüreceğimizi kamuoyunun takdirlerine arz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

SALONU TERK ETTİLER

Dervişoğlu'nun açıklamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri devam ederken, İYİ Parti'li milletvekilleri, AKP'li vekillerin konuşması sırasında salonu terk etti.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçelerini görüşmek üzere toplandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesi üzerindeki görüşmelerde önce CHP'li milletvekilleri, konuşmalarını gerçekleştirdi. Söz sırasının AKP'ye gelmesi üzerine AKP İstanbul Milletvekili Mücahit Arınç, kürsüye çıktı. Bu sırada İYİ Parti'li vekiller, Genel Kurul salonunu terk etti.

NE OLMUŞTU?

Bütçe görüşmelerinin 2'nci gününde Meclis Genel Kurulu'nda AKP ve İYİ Partili vekiller arasında yumruklu kavga çıktı. AKP'li Zafer Işık'ın yumruk atması sonucu kafasında açılma meydana gelen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, yoğun bakıma kaldırıldı.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Örs'ün sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Örs'ün kalbinin durma seviyesine geldiğini belirten Cesur, "Yapılan müdahale kalbin, kalp ritminin geri dönderilmesi olarak bilinen kardiyoşok tedavisidir. Çok kısa sürede yapılmazsa hastayı kaybedersiniz. Buna olumlu cevap verdi ancak hayati tehlikesi devam ettiği için yoğun bakımda" ifadelerini kullandı.

AKP'li Zafer Işık ise söz konusu saldırının ‘olayın sıcaklığı’yla yaşandığını söyledi. Örs'ün elektroşokla hayata döndürüldüğünün doğru olmadığını iddia eden Işık, böyle bir olayı ‘kendisinin de istemediğini’ öne sürdü. Işık, "Zaman zaman Genel Kurul’da böyle şeyler olur" ifadeleriyle kendisini savundu.