İYİ Partili Musavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ile İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik dosyaların görüşüleceği TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun yarınki toplantısına katılmayacaklarını belirtti.

İYİ Parti ve CHP'den 'dokunulmazlık dosyası' tepkisi: Meclis Karma Komisyonu'na katılmayacağız
Fotoğraf: AA

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Musavat Dervişoğlu ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti ve CHP’li milletvekillerinin dokunulmazlarının görüşüleceği yarınki TBMM Karma Komisyonu’na dair açıklama yaptı.

AA'nın aktardığına göre, Dervişoğlu, komisyonun ve aldığı kararların meşru olmadığını belireterek İYİ Parti grubu olarak yarınki komisyon toplantısında bulunmayacaklarını açıkladı.

Dervişoğlu, “Benzer suçlardan hakkında fezlekesi olan çok sayıda AK Parti milletvekili var. Yani siz bir taraftan hakaret yüzünden bir milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmak isteyeceksiniz, diğer taraftan şerefli Türk polisine 'şerefsiz' diyen bir milletvekilinin dosyasını da sümen altında bekleteceksiniz. Bu hukuksuz ve adaletsiz tavrı meşrulaştırmamak adına İYİ Parti olarak yarın Karma Komisyon toplantısına katılmayacağız" ifadelerini kullandı.

"TOPLANTIYA KATILMAK EŞİTSİZLİĞİ MEŞRULAŞTIRMAK OLARAK GÖRÜYORUZ"

Özgür Özel ise Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis'te 1700'ün üzerindeki dokunulmazlık dosyasından söz konusu dosyaların kasıtlı olarak seçildiğini belirtti.

Özel, "Bizim milletvekillerimizin dokunulmazlıklarının kaldırılma talebi, muhalefete balta çekmektir. Savaş baltasını çekip böyle bir görüşmeye gelemezsiniz. Aldığımız bir diğer karar ise yarın yapılacak Karma Komisyon toplantısına katılmıyoruz. Böyle bir toplantıya katılmayı, büyük bir hukuksuzluğu, büyük bir eşitsizliği meşrulaştırmak olarak görüyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

CHP'li Başarır hakkında Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamaya müdahalesi nedeniyle "duruşma hakimlerine alenen hakaret" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından fezleke düzenlenmişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile 5 Kasım 2021'de Bingöl'de esnaf ziyareti sırasında şehit ağabeyi Tahir Gümren'e küfreden Türkkan hakkında da "hakaret" suçundan fezleke hazırlanmıştı.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyon, İYİ Partili Lütfü Türkkan ile CHP'li Ali Mahir Başarır'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin 11 Ocak'ta görüşme kararı almıştı.