Nihat Genç’in “Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Haşim Kılıç olacak” iddiası ardında Millet İttifakı bileşenlerinden Demokrat Parti ve İYİ Parti, tepki içeren açıklamalar yaptı.

İYİ Parti ve Demokrat Parti’den ‘Haşim Kılıç’ iddiasına tepki

Yazar Nihat Genç’in gündeme getirdiği, “Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Haşim Kılıç olacak” iddiasına, ittifakın bileşenlerinden Demokrat Parti ve İYİ Parti’den yanıt geldi.

Nihat Genç, dün kişisel sosyal medya hesabından, “Rezil rüsva olmaya doymadınız! Yeni bir Ekmeleddin vakası daha! Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı: Haşim Kılıç! Allah daha beter etsin!” diye yazdı. Genç’in iddiası, yandaş medyanın haberleriyle gündemin ilk sıralarına taşındı.

Bugün sosyal medya hesabından iddia üzerine bir açıklama yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, “Adeta ‘safra üretim merkezi’ fonksiyonu görenlere anlam yüklememek gerekiyor” dedi.

Uysal, şu ifadeleri kullandı:

‘Muhaliflik’ kisvesi altında toplumsal muhalefetin enerjisini tahrip etmek için adeta ‘safra üretim merkezi’ fonksiyonu görenlere anlam yüklememek gerekiyor. Sorumluluk duygusuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, değerleri ve bekâsı tüm kişisel hedef ve ihtiraslarımızın önündedir! Bugünden bilinçli bir şekilde isimler üzerinden ‘CB Adayı’ tartışması üzerinden safra üretme teşebbüslerine karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle de asparagas haber ve ‘aday toto’ niteliğindeki ‘şu aday oluyormuş, bu aday yapılmak isteniyormuş’ tarzı yayınlara itibar etmemek gerekiyor!

Türk Milleti’nin Cumhurbaşkanı Adayı ile ilgili beklentisinin 3 ölçüsü var;

1) 20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak,

2) Seçilebilirlik,

3) Seçim sonrası 20 yılda AKP tarafından ‘devr-i sabık’ muamelesine maruz kalan TC Devleti’ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi!

Bir takım siyasi kararlar, aday belirleme süreçleri bir strateji meselesidir ve doğal bir zamanlaması vardır; ‘AKP veya birilerinin gönlü istedi’ diye bugünden bir beyanda bulunulmaz!”

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da, iddia ile ilgili yanıtını katıldığı canlı yayında verdi.

Poyraz, şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener, katıldığı toplantı ve bütün açık alanlarda bu sürece ilişkin adayın temel kriterlerini belirledi. Yani biz 'İkinci bir Erdoğan vakası istemiyoruz' dedi. Bu Sayın Genel Başkanımızın cümlesi. ‘13. Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacak’ dedi.

Son dönemlerde şöyle bir şey yapılmaya başlandı. İsimlerdeki popülerlik merkeze alınarak siyaset dizayn edilmeye başlandı. Bununla ilgili elinizde bir veri olmadan bir kulis üzerinden kendi popülerliğinizi artırmak için bu tür yorumlar yapmayın."

HAŞİM KILIÇ KİMDİR?

13/3/1950 tarihinde Kırşehir ili Çiçekdağı ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini tamamladıktan sonra 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine kaydolmuştur. 1972 yılında mezun olmuş, 1974 yılında Sayıştay Başkanlığında denetçi yardımcısı olarak göreve başlamıştır. Denetçi, başdenetçi unvanlarını aldıktan sonra 1985 yılında Sayıştay üyeliğine, 24/11/1990 tarihinde de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiştir.

7 Aralık 2003 tarihinde yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine seçildi. 22 Ekim 2007'de Tülay Tuğcu'nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildi. 10 Şubat 2015 tarihinde, yaş haddinden emekliliğine 1 ay kala kendi isteğiyle emekli olmuştur.