2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, "Eğer bu kafayla gidilirse, ekonomi ciddiye alınmazsa Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarındaki Düyun-u Umumiye'ye benzer bir hal ile karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulundu

İYİ Partili Türkkan: Türkiye, Düyun-u Umumiye'ye benzer bir hal ile karşı karşıya kalabilir

TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 12 gün boyunca ülkenin bütçesini konuşacaklarını anımsattı.

Atatürk"ün "Ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz, güçlü bir uygarlığa, kalkınma ve mutluluğa kavuşamaz, toplumsal ve siyasal yıkımlardan kaçamaz" sözlerini aktaran Türkkan, "Bu sene bütçede yatırımlara 63,5 milyar lira harcanırken, 139 milyar lira borç faizlerine ayrılmış. Geçen sene 65 milyar lira yatırımlara harcanırken, 117 milyar lira borç faizlerine ayrılmıştı. Biz, Galata tefecilerinin eline düşmüş tüccarlar gibi borcun faizini ödüyoruz. Üstüne üstlük geçen seneye göre hem yatırımlara harcadığınız para daha düşük hem de borç faizlerine ayrılan para geçen seneden 22 milyar lira daha fazla" diye konuştu.

Türkkan, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 103, yoksulluk sınırının 6 bin 849, asgari ücretin 2 bin 20 ve ortalama emekli maaşının bin 500 lira olduğunu dile getirdi.

"İNSANLARI AÇLIĞA MAHKUM EDİYORSUNUZ"

AKP hükümetlerini eleştiren Türkkan, "Yıllardır dindar ve muhafazakar toplumdan bahsedip durdunuz, peki asgari ücreti belirlerken neden Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı fitre rakamına göre hesap yapmıyorsunuz? Ya işinize gelmiyor ya da matematiğiniz zayıf. Çünkü vatandaşlarımızı martı gibi simitle beslenen canlılar yerine koyuyorsunuz" dedi. "Diyanet'in açıkladığı rakama göre bir kişinin bir günlük öğünü 23 lira" diyen Türkkan, "Dört kişilik bir aile için düşündüğümüzde bu rakam ayda 2 bin 760 lira, o da aç kalmaması için. Bu şartlarda siz insanları açlığa mahkum ediyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2020'de Türkiye'nin yüzde 5 büyüyeceğini söylediğini belirten Türkkan, bu rakamın gerçeklerden uzak olduğunu ve bütçenin tahmin edildiğinden daha fazla açık vereceğini belirtti.

"BORÇ BULSANIZ DA TEFECİ FAİZİYLE BULACAKSINIZ"

Hükümetin "dış politikadaki tutarsızlığı, hukuku, adaleti ve demokrasiyi askıya alması yüzünden borç da bulamayacağını" söyleyen Türkkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bulsanız da tefeci faiziyle bulacaksınız. Faizler ekonomiyi daha da zorlayacak, vergi terörü estireceksiniz. Ekmek aslanın ağzındayken, aslanı bile ekmeğe muhtaç hale getireceksiniz. Bir daha ekonomik gerçekleri söyleyenleri terörist diye suçlarken iki kere düşünün. Maalesef hiçbir önleminiz, getirdiğiniz ilave vergiler, ekonomik sıkıntılara çözüm olmayacak. Ben istemez miyim yüzde 5 büyüyelim, hepinizden daha fazla ben isterim. Bunu becerebilirseniz gurur duyarım. Ama kazın ayağı hiç öyle değil maalesef. 2020 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasılamız 4,8 trilyon lira, bütçemiz de bu paranın yüzde 22'si kadar yani 1,1 trilyon lira olacak. Tahmin ettiğiniz gelir miktarı da 956 milyar lira. Geçen sene tahmini bütçe açığını tutturamadınız, bütçe açığı için yaklaşık 80 milyar lira öngörmüştünüz ancak açıkladığınız Yeni Ekonomi Programı'nda bütçe açığını 125 Milyar lira olarak ifade ettiniz. Bu sene de 139 milyar lira öngörüyorsunuz. Bu tutarsızlığınızla 2020 bütçesindeki rakamları nasıl tutturacaksınız merak ediyorum. Üstelik bu sene Merkez Bankasından yedek akçe de yok."

"TÜRKİYE, DÜYUN-U UMUMİYE'YE BENZER BİR HAL İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR"

Lütfü Türkkan, Düyun-u Umumiye İdaresi'nin bu nedenle kurulduğunu, borçlanmanın artmasına bağlı olarak Osmanlı Devleti'nin dağılma sürecinin de hızlandığını belirtti. Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumun ciddiye alınması gerektiğine işaret eden Türkkan, "Eğer bu kafayla gidilirse, ekonomi ciddiye alınmazsa, Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarındaki Düyun-u Umumiye'ye benzer bir hal ile karşı karşıya kalabilir. Bu da çok tehlikelidir" dedi.

(AA)