En geniş katılımlı kitlesel spor etkinliği ve yardımseverlik koşusu olan İstanbul Maratonu, 3 Kasım’da gerçekleşecek. ALİKEV olmak üzere birçok demokratik kitle örgütü iyilik için koşacak.

İyilik için koşacaklar

DİLARA ŞİMŞEK

Gezi Direnişi sırasında Eskişehir’de 19 yaşında katledilen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın yarım kalan düşlerini hayata geçirmek üzere kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), bu yıl 41’incisi düzenlenecek, İstanbul Maratonu’nda gençlerin eğitimine katkı sağlamak için koşacak.

Türkiye’nin en geniş katılımlı kitlesel spor etkinliği olmasının yanı sıra en büyük yardımseverlik koşusu da olan maratonda bu yıl da bağış rekoru bekleniyor. ‘İstanbul Senin, Durma Koş!’ sloganıyla 3 Kasım’da 41. kez gerçekleşecek maratonda, demokratik kitle örgütleri her yıl olduğu gibi bu yıl da katılımcıları yardımseverlik adına koşmaya çağırıyor.

Toplanan bağışlarla burs desteği sağladıkları öğrenci sayısını 200’e çıkarmayı hedefleyen ve bugüne dek 160 öğrenciye eğitim bursu sağlayan ALİKEV, ‘Adımlarınız gençlerin düşlerini gerçek kılsın’ diyerek maratonda yer alacak. Bu yıl daha çok gence umut olmak, gençlerin eğitimlerine ve yarınlarına katkı sağlamak için Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve ağabeyi Gürkan Korkmaz ile birlikte İstanbul Maratonu’nda adımlarını iyilik için atacak. Ağabey Korkmaz, Ali İsmail’in düşleri için koşacaklarını kaydetti.

Korkmaz, maratonda Ali İsmail Korkmaz Burs Fonu için koşmak atılması gereken ilk adımın kosu.alikev.org adresine girmek ve kayıt olmak olduğunu vurguladı.

GENÇ KIZLARIN EĞİTİMİNE DESTEK

Genç kızların üniversite önündeki maddi engelleri kaldırmak için faaliyet gösteren Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı da maratonda koşacak. 2016’da kurulan vakıf günümüzde 93 üniversiteli genç kıza destek veriyor.
Maratonda vakıf adına koşacak olan 26 yaşındaki Cemre Demircan,eğitimde fırsat eşitsizliğinden şikayet edip kenara çekilmenin bir şey değiştirmeyeceğini dile getirerek şunları aktardı:

“Böyle bir etkinliğe katılmam benim için bir ilk olacak. Öncesinde anasınıfı, ilkokul seviyesindeki çocuklar için yardımlar, son 1 senedir üniversiteli kız öğrencilere burs olarak evrimleşti. İnsanların kayıtsız kalmamasını istiyorum. Bir şeylerin değişmesini istiyorsak elimizi taşın altına koymalıyız.”

Vakıf yöneticileri ise hedeflerini şöyle anlattı:

“Maratonda 140 kişi koşacak şu an ama hedefimiz 250 koşucunun olması. Üç hedefimiz var: Genç kızların üniversite önündeki engellerini kaldırmak. Üniversiteye gidememiş ve o yaşı geçmiş kadınlarımıza bilinçlendirme eğitimi vermek. Kadınların el emeğini değerlendirme çalışmaları yapmak.

Birinci hedefimize yavaş yavaş ulaşıyoruz. Koşucularımıza ve destekleyen firmalara minnettarız. İkincisini düzenli olarak yapıyoruz. Vakfımızın altında bir kadının işlettiği kafe var. Orada kadınlarımızın el emeği ürünleriyle hizmet veriyoruz; reçeller, ekmekler, mantı, peynirler… Hepsi kadınlarımızın elinden çıkıyor.”