Diyanet İşleri’ne bağlı Türkiye Diyanet Vakfı, ‘Uluslararası İyilik Ödülleri’ projesi için beş yılda 4,9 milyon TL harcadı. Vakfın, 2019 yılında 420 bin TL’ye mal olan organizasyon için 2017 yılında 1 milyon 773 bin TL harcaması dikkat çekti

İyilik yap, parayı saç

BirGün/Ankara

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Kara kutusu” olarak nitelendirilen Türkiye Diyanet Vakfı’nın beş yıldır düzenlediği, “Uluslararası İyilik Ödülleri” projesi için harcanan para dudak uçuklattı. Vakfın, çalışanlarının lüks yaşamı ile bilinen Kalyon Ajans’ın da aralarında bulunduğu firmalara yaptırdığı organizasyon için beş yılda 4 milyon 935 bin TL harcandığı öğrenildi.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Diyanet Vakfı’nın her yıl düzenlediği, “Uluslararası İyilik Ödülleri” projesi için harcanan paralara ilişkin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a mektup gönderdi. Mektubunda, yüksek organizasyon faturalarının uykusunu kaçırdığını belirten Tanal, gereken adımların atılmasını istedi.

MİLYONLARCA TL HARCANDI

Türkiye Diyanet Vakfı’nın verilerine göre, Uluslararası İyilik Ödülleri organizasyonu kapsamında harcanan tutardaki yıllara göre değişim de dikkati çekti. Buna göre, 2015 yılında 955 bin TL’ye mal olan organizasyon 2019 yılında 420 bin TL’ye yaptırıldı. Vakfın, Uluslararası İyilik Ödülleri için 2016, 2017 ve 2018 yıllarında harcadığı para ise sırasıyla 1 milyon 773 bin TL, 1 milyon 387 bin TL ve 400 bin TL olarak gerçekleşti. CHP’li Tanal, organizasyon maliyetinde yıllara göre yaşanan farklılıkların akıl ve mantığı sığmadığını söyledi.

UYKULARIMI KAÇIRDI

Tanal’ın Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a gönderdiği mektupta, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından temelleri atılan Diyanet İşleri Başkanlığımız, yol gösterici rol üstlenen, herhangi bir şaibeyle anılmaması gereken bir kurumumuzdur. Ancak Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttüğünüz Türkiye Diyanet Vakfı’yla ilgili ulaştığım bilgi ve belgeler nedeniyle günlerdir gözüme uyku girmiyor. Sayın Başkan, ‘Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemek, Devlet malına el uzatmak, iltimas, yolsuzluk, emanete ihanet etmek’ konularında hassas olduğunuza inanarak, samimiyetinize güvenerek uykularımı kaçıran meselenin detaylarını bu mektupta yazıyorum.

AJANSA ALTIN TEPSİDE SUNULDU

Sayın Başkan, Türkiye Diyanet Vakfı’nın, 2015 ve 2017 yıllarında Uluslararası İyilik Ödülleri’nin organizasyon işleri için anlaştığı Kalyon Ajans’ı duymuşsunuzdur. Şayet duymamışsanız basit bir internet araması sonucu söz konusu ajansın, şirketin hangi tartışmalarla gündeme geldiğini öğrenebilirsiniz. Edindiğim bilgilere göre, ‘İlim Yayma mezunlarından’ Kalyon Ajans’ın sahibinin arkadaşlarının barındığı Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2015’teki ,‘Uluslararası İyilik Ödülleri’ projesinin organizasyonu, devasa bir bütçeyle Kalyon Ajans’a verilmek istendi. Projeyi yürüten vakıf ekibi devre dışı bırakılarak, vakıf ihale usulleri göz önünde bulundurulmadan proje Kalyon Ajans’a adeta altın tepside sunulmuş ve bütçenin arttırılması için her yol denenmiştir.”

2015’te “Uluslararası İyilik Ödülleri” için harcanan toplam rakam 955 bin TL’dir. Bu çalışmalar tecrübe ve iş referansları daha güçlü bir ajansa yaptırılmış olsa en fazla 200 ile 300 bin lira, Türkiye Diyanet Vakfı’ndaki uzman kişilerce yapılmış olsa 70 ile 120 bin lira gibi bir bütçeyle yapılabilecekken, nasıl oluyor da iş referansları güçlü olmayan, sadece 3 kişiyle çalışıp iş yükünü partner ajanslarla paylaşan Kalyon Ajans’a ve diğer alanlardaki firmalara 955 bin TL’ye yaptırılmıştır?

ÖDÜL BEKLENTİM YOK

Sayın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, içinde ‘İyilik’ kelimesi geçen böyle anlamlı bir projenin bu şekilde lekelenmesi, eminim sizlerin de uykusunu kaçıracaktır. Size bu mektubu ve faturaları göndererek büyük bir iyilik yaptığıma inanıyorum. Ödül beklentisi içerisinde değilim. Vazifemi şimdilik yerine getirdim. Atacağınız adımları sabırsızlıkla bekliyorum. Takipte kalacağım. Saygılarımla.”