EGEÇEP ve 43 yurttaş tarafından, Aliağa için önemli bir kirlilik kaynağı olan İzdemir Enerji II Termik Santralinin mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam ettiği için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

İzdemir Santrali için AYM'ye başvuru yapıldı

BİRGÜN İZMİR

İzmir’in Aliağa ile Foça ilçesi sınırlarında bulunan, Aliağa’ya bağlı Horozgediği Mahallesi’nde faaliyetini sürdüren İzmir Demir Çelik (İZDEMİR) Enerji Santrali için, sivil toplum örgütlerinin mücadelesi sürüyor.

Daha önce 3 kez verilen ‘ÇED olumlu’ kararlarının iptali için açılan davalar kazanılarak, ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilmişti. Son olarak açılan davada, İzmir 5. İdare Mahkemesi, santralin atık depolama tesisinin konumunun, Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesine aykırılık gösterdiğine hükmetmişti.

EGEÇEP Derneği ve 43 yurttaş, İzdemir Enerji II termik santralinin mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam ettiği için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

"GELECEK KUŞAKLARIN HAKKINI KORUYACAK BİR KARAR VERMESİNİ BEKLİYORUZ"

EGEÇEP tarafından yapılan yazılı açıklama şunlar ifade edildi:

“Aliağa’nın, İzmir’in ve bölgenin yaşamı için tehdit oluşturan küresel iklim krizinin en önemli nedenlerinden olan bir termik santral davası bu şekilde sonuçlandı. Sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkını ve hukuk güvenliğini ortadan kaldıran 2009/7 sayılı Genelge, İvedi Yargılama Usulü gibi kötü düzenleme ve uygulamaların örneği olan dava dosyası şimdi Anayasa Mahkemesi yolunda. Mahkemeye Erişim, Adil Yargılanma Hakkı, Maddi ve Manevi Varlığını Koruma ve Geliştirme Hakkı ve Sağlıklı Çevrede Yaşama Hakkı’nın (Özel ve aile hayatına saygı hakkı) yok sayıldığı davayla ilgili söz şimdi Anayasa Mahkemesi’nde. Yüksek Mahkemenin, dünyadaki yaşamın sürdürülebilmesi için bugünkü kuşakların ve gelecek kuşakların hakkını koruyacak bir karar vermesini bekliyoruz.”