İZENERJİ işçileri iş bıraktı, sendika grev çağrısı yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ ile bu işyerinde örgütlü olan DİSK/Genel İş İzmir 2 No’lu Şube arasında gerçekleşen toplusözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler tam gün iş bıraktı.

Sendika.org’un haberine göre binlerce İZENERJİ işçisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak insanca yaşam için ücret talebinde bulundu. Sendika ise 23 ya da 24 Temmuz tarihi için greve çağrısı yaptı.

Sendikanın grev kararına karşılık olarak ise işveren zam teklifini yüzde 13’e çekti.

‘ZAFER DİRENEN EMEKÇİLERİN OLACAK’
Habere göre gece vardiyasının ardından iş bırakan İZENERJİ işçileri sabah saatlerinden itibaren aileleriyle beraber Basmane Meydanı’nda toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önüne yürüdü. Genel İş’e bağlı diğer şubelerin de destek verdiği yürüyüşte işçiler sık sık “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız” ve ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganlarını attı.

Gazi Bulvarı üzerinden gerçekleşen yürüyüşe seyir halinde olan ESHOT araçlarının şoförleri de korna çalarak destek verdi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarla İzmirlilere çağrı yapılarak, hizmet aldığı İZENERJİ işçilerinin greve çıkması durumunda yaşanacak mağduriyetlerin sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi olacağı belirtildi ve İzmirlilerden destek istendi. İşçileri Büyükşehir Belediyesi önünde ise “İZENERJİ işçisi yalnız değildir” pankartıyla Tüm Bel Sen üyesi kamu emekçileri karşıladı. Tüm Bel Sen üyeleri de “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganı attı.

Büyükşehir önünde ilk olarak işçilere seslenen Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Taner Şanlı, anlaşma sağlanamadığı takdirde bayram sonrası, 23 ya da 24 Temmuz’da, süresiz greve çıkacaklarını duyurarak şu ifadeleri kullandı: “Biz ekmek kavgası veriyoruz. Birlikte bu sürecin grevsiz tamamlanması için bütün mücadeleyi verdik, vermeye de devam edeceğiz. Eğer şartlar grevi mecbur kılarsa, bunun sorumlusu bizler değiliz. İzmir’de yaşayanlar mağdur olacaksa sorumlusu biz olmayacağız. Bizim hiç kimsenden sakladığımız bir şey yok. Kavgayı birlikte vereceğiz. Grev artık kaçınılmaz olmuştur.”

Önümüzdeki iki yıl süresince geçerli olacak toplu iş sözleşme anlaşmaları, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.’nin yanı sıra, belediyenin park ve bahçeler, yeşil alanlar, idari işler, kültür-sanat, mezarlıklar, huzurevleri, aşevleri, Eşrefpaşa Hastanesi ile İZSU Genel Müdürlüğü gibi 17 farklı biriminde çalışan yaklaşık 3 bin 600 sözleşmeli personeli kapsıyor.