İzin dahi almadan ormana beton attılar

Aycan KARADAĞ

Çıkan yangınlarda binlerce hektar alanın küle döndüğü Ege’de ayrıca maden, otel, JES projeleri yapılması için çalışmalar sürüyor. Diana Otel Yatırımları ve İşletmeciliği A.Ş. tarafından İzmir’in Menderes ilçesinin Özdere Mahallesi’nde 12 bin 61 metrekarelik ormanlık alan üzerinde otel yapılmak isteniyor.


Otel inşaatı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 18 Ocak tarihinde başvuran şirket çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. 20 milyon 861 bin 760 TL'ye mal olması beklenen 240 oda kapasiteli otel projesi için şirket, belirlenen alanda temel atma çalışmalarına başladığı ortaya çıktı. Faaliyetin gerçekleştiği alana 460 metre mesafede Çukuraltı Mahallesi yer alırken, 13 kilometre mesafede ise Yaban Hayatı Geliştirme sahası yer alıyor.

Projeye tepki gösteren Avukat Şehrazat Mercan, “ÇED süreci tamamlanmadan yapı ruhsatı verilemez. Yani verilmemesi gerekiyor. Öncelikle buranın planlarının oluşturulması lazım. Bu yapılan hukuksuzluktur. Son dönemde özellikle ekoloji konularında hukuk tanınmıyor. Ülkenin dört bir tarafında böyle hukuksuzluklar yaşanıyor” diye konuştu.