'İzin makamı' konuştu: Davutoğlu'ya Gülen ziyareti için ben izin verdim

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde ABD’de Fethullah Gülen’i ziyaret etmesi ile ilgili bir yorum da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Almanya ve Belçika dönüşü gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, ziyaretten haberdar olduğunu söyleyerek “Benden izin alıp gitmiştir. Zaten izin alması gereken makam benim” dedi.

Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Eylül 2013’te Gülen’i ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki evinde son bir kez ziyaret ettiğini açıklayarak, görüşmeden dönemin Başbakanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bilgisi dahilinde yapıldığını söylemişti. Ancak Gül, ziyaretin öncesinde değil sonrasında bilgilendirildiğini belirterek Davutoğlu’nu adeta yalanlamıştı.

İkili arasında yaşanan sözlü polemiği ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “her ikisi de haklıdır” şeklinde bir çıkışla sona erdirmişti.

‘HATTA ZAFER BEY DE GİTMİŞTİR’
Erdoğan ise Gül ile bu konunun görüşülüp görüşülmediğini bilmediğini, ancak Başbakan ve AKP Genel Başkanı olarak o dönemde yetkili kişinin kendisi olduğunu savundu.

O dönemde AKP milletvekillerinin sık sık Gülen’i ziyaret ettiklerini belirten Erdoğan, “O aralar zaman zaman bizim milletvekillerimizi Pensilvanya’ya götürme adeti başlamıştı. Bazen Bakan da götürüyorlardı. Tezgâh derin, hedefler farklı, bunlar muhtemelen daha sonraki günlere yönelik adımlardı. Tabii bir dönemden sonra ben arkadaşlara ‘Pensilvanya’ya gitmeyeceksiniz’ demeye başlamıştım” dedi.

Davutoğlu’nun yanı sıra daha sonra yolsuzluk soruşturmalarında adı geçen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da Gülen’i ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, “Tabii bu iyi niyetlerimizin hiçbiri karşılık bulmamıştır. Ahmet Bey döndükten sonra görüşmenin içeriğini bana anlatmıştı. Görüşmenin içeriğini söylemem doğru olmaz. Abdullah Bey’le aralarında ne geçmiştir bilmiyorum” diye ekledi.

Kasım ayında patlak veren dershane krizi ve ardından 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları ile beraber AKP iktidarı eski müttefiki Gülen Cemaatini 1 numaralı düşman ilan ederek mensuplarını emniyet ve yargı teşkilatlarından tasfiye etmişti.