İzlanda, oyların yeniden sayımından sonra kadın çoğunluklu tarihi parlamentoyu kaçırdı, çoğunluk yeniden erkeklerin eline geçti.

İzlanda’da yeniden sayımın ardından parlamentoda çoğunluk yine erkeklere geçti

Kadın çoğunluklu bir parlamento seçmiş gibi görünen İzlanda, oyların yeniden sayımı sonrası Avrupa'nın ilk kadın çoğunluklu parlamentosunu kaçırdı.

Oyların yeniden sayımı, meclisteki cinsiyet eşitliği için dönüm noktası olan 2 sandalyenin gerisinde kalındığını gösterdi. İlk oy sayımı 63 sandalyeli parlamentoya 33 kadının seçildiğini gösterirken, batı İzlanda'daki bir yeniden sayım sonuçları değiştirdi. Kadın adayların toplam 30 sandalye kazanmasıyla İzlanda parlamentosu erkekler tarafından domine edilmeye devam ediyor.

Uzun zamandır cinsiyet eşitliğinde lider olarak kabul edilen İzlanda, diğer ülkelerden farklı olarak, kadınlara ayrılmış sandalye yüzdesine sahip değil ve yüzde 47,6 ile şu anda Avrupa'da kadın milletvekillerinin en yüksek payına sahip. Onu sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 46 kadın parlamenter ile İsveç ve Finlandiya takip ediyor. Şu ana kadar hiçbir Avrupa ülkesi yüzde 50 barajını aşamadı.

Parlamentolar Arası Birliğe göre, dünya genelinde sadece beş ülkede parlamentoda kadınlar hakim durumda. Ruanda, şu anda Temsilciler Meclisi'ni oluşturan yaklaşık yüzde 61 kadınla listenin başında yer alıyor ve onu Küba, Nikaragua, Meksika ve BAE izliyor.

Hatanın nedeni henüz açıklanmazken, Pazar günkü sonuç, Başbakan Katrin Jokobsdottir liderliğindeki görevdeki üç partili koalisyon hükümetinin Cumartesi günkü seçimlerde son seçimden iki fazla olmak üzere toplam 37 sandalye kazandığını gördü.

Kamuoyu yoklamaları, iktidar koalisyonunun çoğunluğun gerisinde kalacağını tahmin etmişti, ancak merkez sağ İlerleme Partisi'ne verilen desteğin artması, toplam sandalye sayısını artırmaya yardımcı oldu. Geçen seferden beş fazla olmak üzere toplam 13 sandalye kazandı. Ancak parlamentodaki en büyük parti olmaya devam eden, iktidar koalisyonunun Bağımsızlık Partisi'ydi. Yedisi kadınlardan oluşan 16 sandalye ile on parti arasında yapılan seçimde en yüksek oyu aldı.

Bu arada, Bayan Jakobsdottir'in Sol Yeşil Hareketi, 2017 seçimlerinde 11'den sekiz sandalye kazandı.

Üç parti bir dönem daha birlikte çalışıp çalışmayacaklarını henüz açıklamamış olsa da, Başkan Gudni Johannesson yeni hükümeti kurma yetkisini başka hiçbir partiye vermeyeceğini ve koalisyon görüşmelerinin ilerlemesini beklemeyeceğini söyledi.

(Ajans Bizim)