Ankara tren kazasının yaşandığı hattı izleme işini alan şirketin yönetim kurulu üyesinin aynı zamanda Pamukova ve Çorlu tren kazalarında bilirkişi olduğu ortaya çıktı

İzleme işi, 2 kazanın ‘bilirkişi’sindeymiş!

2004’teki Pamukova ve 2018 Temmuz’undaki Çorlu tren kazalarının bilirkişisi olan Sıddık Binboğa Şahin’in yönetim kurulu üyesi olduğu şirket Savronik’in, Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasının yaşandığı hattın kamera ve izleme sistemleri ihalesini aldığı ortaya çıktı.

Gazeteci Mustafa Hoş, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla Şahin’in Yönetim Kurulu üyesi olduğu şirket Savronik ile Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) arasındaki ticari ilişkileri ortaya çıkardı. Buna göre Savronik Grup Yönetim Kurulu üyesi Sıddık Binboğa Yarman, 2004’te 41 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukova tren kazası ve geçen temmuz ayında 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu tren kazalarında bilirkişi olarak görevlendirildi. Kazaların esas sorumlularına dokunulmadığı yönünde yoğun eleştiriler alan bilirkişi raporlarında imzası olan Yarman’ın Yönetim Kurulu üyesi olduğu şirket Savronik’in, Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği YHT kazasının meydana geldiği hattın kamera sistemlerini yaptığı öğrenildi.

Pamukova ve Çorlu kazalarında dikkat çeken bir başka isim ise İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Mustafa Karaşahin olmuştu. Karaşahin de, tıpkı Yarman gibi Pamukova ve Çorlu tren kazalarında bilirkişi olarak görevlendirilmişti. Ancak konuyu daha da ilginç hale getiren ayrıntı, Karaşahin’in aynı zamanda Çorlu kazasının meydana geldiği hattın yenileme çalışmalarında proje danışmanlığı da yapmış olmasıydı.

Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı trenin aynı hatta bulunan kılavuz lokomotife çarpması sonucu yaşanan faciada 9 kişi yaşamını yitirmiş, 92 kişi yaralanmıştı.