İzlenim: CHP kararlı ve net olarak yola çıktı
Fotoğraf: BirGün


Semra KARDEŞOĞLU

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun "3 Aralık’ı bekleyin" diyerek çağrı yaptığı İkinci Yüzyıla Çağrı programı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Programı izlemek isteyenler, toplantı saat 14’te başlayacak olsa da sabah saatlerinden itibaren İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’na akın etti.

Salon gerçek anlamıyla hınca hınç doluydu. CHP’nin ilçe teşkilatları tam kadro oradaydı. Vekiller, belediye başkanları salonu doldurdu. Basın mensupları için ayrılan loca kısmında ise nefes alma imkânı neredeyse yoktu. Programı 350'den fazla medya mensubu izledi.

Kılıçdaroğlu alkışlar eşliğinde eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile salona girdi. Oturduğu koltuğun yanı başında CHP’nin eski genel başkanlarından, aynı zamanda meslek büyüğümüz Altan Öymen oturuyordu. Yaşı 90’a ulaşan Öymen de heyecanla salondaki yerini almıştı.

KADERİ DEĞİŞTİRME GÜNÜ

CHP Lideri alkışlar eşliğinde sahneye çıktığında "Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür. Bunun çaresi mevcut tek adam gitsin başka bir tek adam gelsin değildir" diye sözlerine başladı. Konuşmasının henüz başında iken salonda coşku yükseldi. Salonun loca kısmındaki gençler yerinde duramıyordu. Ekonomi de konuşulsa gençler en çok “Hak, hukuk, adalet” sloganını attı. Bir de ‘İktidar’. CHP’nin gençlik teşkilatı yılların özlemine son verilip partilerinin iktidara gelmesini bu sloganla dile getirdi. CHP Lideri ise “O da olacak, her şey çok güzel olacak” yanıtını verdi. Kararlı, heyecanlı bir konuşma yaptı. Ekonomik çıkmazdan kurtulmanın yolu olarak 70 isimle kurduğu oluşumu anlatırken “Bizler siyasi ve siyaset üstü, rozetli veya rozetsiz unutmayın hepimiz ülke için vatan için birlikteyiz” dedi. Salondaki coşku tavan yapmışken ABD’den bağlanan Jeremy Rifkin’in konuşması bu coşkuyu düşürdü. Bir kere uzaktan bağlantıyı bu toplantının ruhuna aykırı bulduğumu söylemeliyim. Diğer uzaktan bağlantılarda da benzer duygu yaşandı. Konuşmaların bir bölümü fazla akademik oldu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ SÖZÜ

Düşen ivme CHP Sözcüsü Faik Öztrak’la yeniden yükseldi. Öztrak, İtalyan düşünür Antonio Gramsci’nin “eskinin ölmekte olduğu yeninin ise henüz doğmadığı kriz" tanımıyla söze başladı. Öztrak’ın konuşmasında en çok alkış alan sözlerden biri "şatafat ve israfa son" oldu.

Ama asıl tepki ‘Yeni İstanbul Sözleşmesi’ ve kadın haklarına ilişkindi. Hemen her gün bir kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiği bir ortamda partilerin bu konudaki hedeflerinin ne kadar önemli olduğu da bu alkışlarla dikkat çekti. "Kral değil kural lazım" sözü de…

CHP Yoksulluk Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, geçtiğimiz aylarda tanıtılan ‘Aile Destek Sigortası’nı açıkladı. Foggo’nun "Yoksulluğu yönetmeyip yok edeceğiz" sözü partinin hedefini de anlattı.

FOTOĞRAF KUYRUĞU

Toplantı tahmin edilenden epey uzun sürdü. Bu sırada acıkanlar için bir kamyondan sandviç ve meyve suyu dağıtıldı. Kamyonun önünde kuyruk vardı. Toplantıya katılanlardan çok yoldan geçenlerin ilgi gösterdiğini tahmin ediyorum.

Lütfi Kırdar’a gelenler gruplar halinde ‘İkinci Yüzyıla Çağrı’ afişleri önünde bolca fotoğraf çektirdi. Kadınlar ve gençlerin ilgisi yoğundu. Ben ayrılırken yeni bir grup genç fotoğraf için bir araya gelmişti. Çoğu sadece AKP iktidarını görmüş bu gençlerin bir an önce seçim çalışmalarına başlamak ve sokaklara çıkmak için heyecanlı olduklarını düşündüm.