İzmir Barosu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talepli olarak Danıştay’a başvurdu.

İzmir Barosu da İstanbul Sözleşmesi kararını yargıya taşıdı



BİRGÜN EGE

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepkiler sürüyor. İzmir Barosu, sözleşmesin feshedilmesinin Anayasa’nın 90. Maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talep ederek Danıştay’a başvurdu.

İzmir Barosu tarafından hazırlanan dilekçede, dava konusu işlemin fonksiyon gaspı sonucu ortaya çıkmış yok hükmünde bir işlem olduğu ifade edildi. Dava konusu işleme ilişkin hukuki mevzuatın detaylı bir şekilde açıklandığı dilekçede İstanbul Sözleşmesi’nin şiddeti çok yönlü olarak tanımlaması, aile yerine hane içi şiddeti tariflemesi, her türlü ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesi için tedbirler alınmasına dair somut görevlendirmeleri nedeniyle gerisine düşülmemesi gereken bir kazanım olduğu ifade edilerek kazanılmış hakların geriye götürülmezlik ilkesi bakımından değerlendirdiğimizde de usul olarak yok hükmünde olan bu işlem hukuka aykırıdır” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi yönündeki Cumhurbaşkanı kararı ülkedeki tüm kadınların yaşam hakkı bakımından ele alındığında, cinayetlere kapı aralayacağı belirtilen dilekçede, aile içi şiddetin tüm mağdurlarını koruyan, devlete pozitif yükümlülükler yükleyen bir yasal düzenleme için yapılan işlemin açıkça hukuksuz ve haksız olduğu ifade edildi.