İzmir Barosu 2020-2021 yılları dönemine ait çocukların maruz kaldığı cinsel dokunulmazlığa yönelik suç verilerini açıkladı. Yapılan açıklamada, 17 Kasım 2021 itibariyle yılın bitmesine 44 gün kala bu suç için yapılan görevlendirme sayısı 1470’e ulaştığı belirtildi.

İzmir Barosu’ndan çocuk istismarı raporu: ‘Yitirilecek bir gün dahi kalmadı’

BİRGÜN EGE

İzmir Barosu, 2020-2021 yıllarına ait çocukların maruz bırakıldığı cinsel istismar suç verilerini açıkladı. Yapılan açıklamada, “2020 yılında çocukları cinsel istismarı suçu için İzmir Barosu tarafından yapılan toplam görevlendirme 1078 iken 17 Kasım 2021 itibariyle yılın bitmesine 44 gün kala bu suç için yapılan görevlendirme sayısı 1470’e ulaşmıştır. Bu artış karşısında yitirilecek bir gün dahi kalmadığı açıktır” denildi.

Baro tarafından yapılan açıklamada, “Nüfusumuzun yaklaşık üçte birini oluşturan çocukların adalete erişimleri ve hak arama özgürlüklerine ilişkin yaşanan sorunlar pandemi dönemiyle birlikte artarak sürmüştür. Küresel biyolojik bir afet olan Covid-19 pandemisi süresince okullarını en uzun süre kapalı tutan ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Okulların kapatılması çocuklara yönelik ihmal ve istismar risklerini arttırmış, ihbar edilme oranlarını düşürmüş, çocukların eğitimden kopuşlarını hızlandırmıştır. Yoksulluk nedeniyle çocuklar çalışmaya yönlendirilmiş, kız çocuklarında da erken evlendirilme risklerini artmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Hazırlanan raporda, “Çocuğun cinsel istismarı suçu pandeminin ilan edildiği Mart 2020’de 58 iken en uzun süreli kapanmanın yaşandığı Nisan 2020’de 24’e düşmüş, Mayıs 2020’de 64 olmuş, Haziran 2020’de 90 olguya ulaşmıştır. Diğer suç tiplerinde de paralel artışlar gözlemlenmektedir. 2020 yılında çocukları cinsel istismarı suçu için İzmir Barosu tarafından yapılan toplam görevlendirme 1078 iken 17 Kasım 2021 itibariyle yılın bitmesine 44 gün kala bu suç için yapılan görevlendirme sayısı 1470’e ulaşmıştır. Bu artış karşısında yitirilecek bir gün dahi kalmadığı açıktır” denildi.

'ACİL EYLEM PLANI KAÇINILMAZDIR'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarafı olduğumuz BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, Lanzarote Sözleşmesi , Anayasa ve Çocuk Koruma Kanunundaki hükümlerin uygulanması kapsamında; Çocuğa Yönelik Şiddet için 7/24 ulaşılabilecek aktif ve derhal yanıt veren bir ihbar ve destek hattı oluşturulmalı ve bu hatlar çocuklar tarafından bilinir kılınmalıdır. Mağdurların kolay ve hızlı bir şekilde adalete erişimleri için önlemler alınmalı, profesyonel, çocuğun üstün yararını temel alan, çocuk dostu ve güçlendirilmiş hukuki yardım almaları sağlanmalıdır. Cezasızlık politikasına derhal son verilmeli, yasalar gerektiği gibi uygulanmalıdır. Acil eylem planı kaçınılmazdır.”