İzmir Barosu, İzmir Valiliği'nin yasağına karşı baro binası önüne 'Özgür Kürsü' kurdu

İzmir Barosu 'Özgür Kürsü'yü kurdu

BİRGÜN İZMİR

İzmir Barosu, İzmir Valiliği’nin 10 gün süre ile İzmir ili genelinde açık alanda gerçekleşebilecek eylem ve etkinliklerin yasaklanmasına dair kararının iptaline ilişkin dava açtı. İzmir Barosu, baro binası önünde sabit şekilde kalacak 'Özgür Kürsü' kurdu.

'Özgür Kürsü'nün ilk konuşanı olan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Yurttaşların kısılmak istenen sesine sahip çıkmak için bu kürsüyü kurduklarını belirtti. Av. Yücel, "Şiddet ve nefret içermeyen her söz değerlidir. Bir ihtiyaç sonucu buradayız. Bir ihtiyaç sonucu bir kürsüye bir konuşma mekânına kendinizi ifade edebileceğimiz bir alana ihtiyaç duyduk. Türkiye zor günlerden geçiyor. Çok kısa zaman önce İstanbul seçimleri iptal edilip yenilendi. Seçilmiş belediye başkanları görevlerinden alındı. Dün burada Emek ve Demokrasi Güçleri ülkede yaşanan tüm koşullara dayanarak bir konuşma yapmak istediler. Ama valilik bu karar karşı çıktı. Dediler ki söz söyleyemezsiniz. Neden diye sordular. Gerekçesi yok. Yalnız alışıldık göstermelik beylik laflar. Gördük ki bu ülkede insanlar söz söylemek için devlete yaranmak, devletin istediği sözleri söylemek zorundalar. Biz bir hukuk kurumuyuz. Demokrasiye yönelik her türlü saldırının karşısında durmaya yemin etmiş bir mesleğin mensuplarıyız. Dün İstanbul’da demokrasiye nasıl saldırıda bulunulmuşsa, bugün Diyarbakır ve diğer şehirlerde de nasıl bir saldırı varsa, bunların hepsi bizim işimizin kapsamına girer. Hak ve özgürlükleri korumak, hak ve özgürlükler için mücadele etmek bizim asli görevimizdir" diye konuştu.

"NEFRET İÇERMEDİĞİ SÜRECE HER SÖZÜN ARKASINDAYIZ"

Görevden alınan Belediye Başkanları için Diyarbakır, Mardin ve Van Barolarıyla dayanışma içinde olacaklarını söyleyen Av. Yücel, "Baro olarak hukukun üstünlüğünü bizim asli görevimizdir. Yönetim kurulumuzca karar aldık. Burası serbest ve özgür bir kürsü. Burası artık İzmir Barosu’nun İzmirlilere ve Türk halkına, yurttaşlarımıza bıraktığı bir alandır. Başka demokratik ve özgür ülkelerde insanların düşüncelerini ve hissettiklerini özgürce söyleme hakkı varsa bu alanda da olacak. Sanıyorum ki yakın zamanda GSF’deki dostlarımızdan buraya namına yakışır sabit bir alan hazırlanmasını isteyeceğiz. Bundan sonra İzmir halkının burada bir özgür kürsüde karşısında konuşabileceklerini, burada söylenen her sözün şiddet ve nefret içermediği sürece koruyucusu ve arkasında olduğumuzun garantisini veriyoruz. 365 gün burası açık kalacak ve her isteyen konuşabilecek. Daha aydınlık yarınlarda buluşmak üzere. Biz görevden alınan belediye başkanları için dayanışma halinde olacağız. Hukuk devletinin ilkeleri çerçevesinde süreci sonuna kadar takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.