İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021’de 3,6 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında 3,6 milyar liralık yatırım yaptı

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021'de birçok projeye imza attı. Kentte refahı artırmak ve gelirin adil dağılımını sağlamak amacıyla altyapı, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden çevre tesislerine kadar yüzlerce proje hayata geçirildi. Raylı sistemlerin toplu ulaşımdaki payını artırmak için çalışmalar yapıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan AAA ulusal derecelendirme notunu 2021’de bir kez daha onayladı. Uluslararası finans kuruluşlarıyla Buca Metrosu için toplam 250 milyon Avro’luk kredi sözleşmesi imzalandı ve Buca Metrosu’nun ihale süreci tamamlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yıl 2 milyar 488 milyon liralık yatırım yaptı. ESHOT, İZSU ve iştiraklerinin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2021 yılı yatırım tutarı (15 Aralık verileri) 3 milyar 697 milyon lira oldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma çalışmaları ve projelerine de 56 milyon liralık maddi destek sağlandı.

'YATIRIMLAR SÜRECEK'

2021 yılının pandeminin, afetlerin getirdiği mali yükün yanı sıra ekonomik krizin giderek derinleştiği bir yıl olduğunu belirten Başkan Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü finans yapısı sayesinde yatırımlarımızı ara vermeden sürdürdük. Bu sürede kentin ve kentlilerin sorunlarını çözmek için gece gündüz çalıştık. Şartlarımızı zorlayıp bu zor günlerde ihtiyaç sahibi yurttaşlarımızın yanında yer aldık ve yer almaya da devam ediyoruz. Pandemi, deprem ve sel nedeniyle zor durumda kalan yurttaşlarımıza 80 milyon liralık nakit yardımında bulunduk. Gururla söyleyebilirim ki Türkiye'de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten alınabilecek en yüksek not olan ulusal uzun vadeli AAA notuna sahip belediyeyiz. 2022 yılı bütçemizi 12.5 milyar lira olarak belirledik, 5 milyar TL’lik kısmını (yüzde 40) yatırımlara ayırdık. Raylı sistem, ulaşım, altyapı gibi alanlardaki yatırımlarımızı aralıksız sürdüreceğiz” dedi.