İzmir Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 vakalarının artmasının ardından esnek çalışma sistemine geçti. Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda alınan karara göre ofislerde çalışan personeller bir gün işe gelecek bir gün izinli sayılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi esnek çalışmaya geçti


BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 vakalarında artma sonrası yeni döneme geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in imzasını taşıyan ve birimlere gönderilen yazıda esnek çalışma sistemine geçildiği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda alınan karara göre ofislerde çalışan personeller bir gün işe gelecek bir gün izinli sayılacak.

"ULAŞIM KARTINA DAİR KISITLAMAYI KABUL ETMİYORUZ"

Alınan karar sonrası Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şubesi yaptığı açıklamada, ulaşım kartında kısıtlamayı kabul etmediklerini ifade ederek, “Dönüşümlü çalışmaya ilişkin idare ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde yarım gün dönüşümlü sisteme dair itirazımızı dile getirmiştik. Bu girişimlerimizin bir sonucu olarak yarım gün yerine 1'er gün dönüşümlü çalışma uygulanmasını sağladık. Ancak yayınlanan genelgede, idari izinli çalışanların ulaşım kartını kullanamayacağına dair bir ibare de yer aldığını gördük. Kazanılmış bir hakkımız olan ulaşım kartına dair hiçbir kısıtlamayı kabul etmiyoruz. Birçok idari izinli personel evden çalışmaya devam ederken, üstelik hizmetine ihtiyaç duyulduğu zaman kuruma çağırılırken ulaşım kartında kısıtlamaya gidilmesi bizim için tamamen kabul edilemezdir. Bu kararın iptal edilmesi için en kısa zamanda idare ile görüşeceğiz ve siz emekçileri bilgilendireceğiz” ifadelerine yer verildi.

Genelgede alınan bazı kararlar şu şekilde:

“Bu itibarla, 2020/11 No'lu Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin yürürlükte bulunduğu süre içerisinde konuya ilişkin, Belediyemiz/Genel Müdürlüklerimiz/İştiraki Şirketlerimiz bünyesinde görev yapmakta bulunan ve E-Nabız belgesi ile kronik rahatsız olduğunu belgelendiren, 60 yaş üzerinde olan ve hamilelik döneminin 24-32 haftasında olan toplamda 980 personelin idari izinli olduğu tespit edilmiştir.

Buna göre;

1- Sağlık Bakanlığının 05.06.2020 tarih ve E.1187 sayılı yazıları ile E-nabız sistemi üzerinden Covid-19 idari izin belgesi alanlar idari izinli sayılmaya devam edecek olup, amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine döneceklerdir.
2- 60 yaş üzerinde olup idari izin kullanmakta olan personel, idari izinli sayılmaya devam edecek olup, amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine döneceklerdir.
3- Hamile personelin; gebeliğinin yirmi dördüncü haftasından otuz ikinci haftasına kadar olan süre içerisinde idari izinli sayılmaları ve otuz ikinci haftadan sonra ise 657 sayılı DMK 104 üncü maddesinin (A) fıkrası çerçevesinde verilecek analık izin hükümlerinin uygulanmasına,
4- Yukarıda bahsedilenler dışında kalan tüm personelin ise "esnek çalışma" sistemine dahil edilmesi ve bu süreçte birim amirlerinin sorumluluğunda ofislerde çalışan personelin birer gün arayla dönüşümlü olarak yüzde 50'sinin çalıştırılmasının sağlanması, personelin işe gelmediği günlerde ise Personel Devam Kontrol Sisteminde (PDKS) yer alan "COVİD-19 Dönüşümlü Çalışma İzni" sekmesinden düzenli olarak kayıtlarının yapılması, çalışacak personelin giriş-çıkış hareketlerinin takibi ise birim amirlerince veya görevlendirilen yetkili personelce gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden takip edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, Belediyemiz ile Tüm Bel-Sen arasında 01.01.2020 – 31.12.2020 tarihlerinde yapılan Toplu İş Sözleşmesinin 21 inci Maddesinde "işveren, çalışanlara toplu taşıma kartı verir, ulaşım kartının kart ve kullanım bedelleri kurum tarafından karşılanır." denilmektedir. Ancak; 25.08.2017 tarih Resmi Gazetede yayımlanan Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklara Dair Toplu Sözleşmenin "Toplu Taşıma Kartı" başlıklı 12 nci Maddesinde "Büyükşehir kapsamına giren illerdeki belediyelerde veya büyükşehir belediyelerine bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda çalışmakta olan kamu görevlilerine toplu taşıma araçlarından yararlanacak şekilde mesaiye geliş ve gidişlerinde kullanılmak üzere toplu taşıma kartı verilebilir." hükmü gereği, idari izinli sayılan Memur ve Sözleşmeli Memur ile 15.03.2018 - 14.03.2020 tarihlerinde yapılan Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası ile Belediyemiz ve bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü Toplu İş Sözleşmesinin 69 uncu Maddesi gereğince Kadrolu İşçilerin ulaşım kartları kullanıma kapatılmış olup, idari izin sürelerinin bitiminde ulaşım kartları tekrar kullanıma açılacaktır."