İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu heyetini ağırladı. Ziyaretin ardından Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde Büyükşehir'in 30 Ekim depremi sonrasında yaptığı çalışmalar ve depreme karşı alınan önlemlerle ilgili komisyon üyelerine yönelik sunum yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden deprem brifingi

BİRGÜN EGE

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) temsil edilen beş siyasi partinin ortak önergesiyle kurulan Deprem Araştırma Komisyonu üyelerinden oluşan heyet İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i makamında ziyaret etti. Başkan Soyer komisyon üyelerine ziyaretleri için teşekkür ederek "Türkiye, deprem kuşağında olan bir ülke. Bu nedenle depreme her an hazırlıklı olmamız gerekiyor. Deprem Araştırma Komisyonu'nun yaptığı çalışma bu açıdan çok değerli. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 30 Ekim depreminden sonra yaptığımız çalışmaları aktararak sizin çalışmalarınız için yol gösterici olmak isteriz" dedi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu 10 Kasım 2020'den bu yana depremin zararlarını azaltmanın yolları ve depreme karşı alınacak önlemlerle ilgili çalıştıklarını söyledi.

BÜROKRATLARDAN KAPSAMLI SUNUM

Ardından Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde Komisyon heyetine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet odaklı dirençli kent çalışmalarıyla ilgili kapsamlı bir sunum yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe deprem sırasında yapılanları, deprem sonrası çalışmaları ve imar plan düzenlemeleri konusunda bilgi verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse 30 Ekim depreminin hemen ardından arama kurtarma ve depremzedeler için çadır alanlarının kurulmasıyla ilgili yapılan çalışmalar konusunda bilgi aktarırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay deprem mağdurlarına yönelik sosyal destekler ve dayanışma kampanyaları hakkında bir sunum yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ise İzmir'deki kentsel yenileme çalışmaları, deprem öncesi yapılan afet odaklı çalışmalar, mevzuata yönelik tespit ve öneriler hakkında bilgi verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden oybirliğiyle çıkan ve 30 Ekim depreminin ardından ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1998 öncesinde ruhsat alanlar veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan yeni düzenlemeyle ilgili sunum da yapan Suphi Şahin, "Yeni düzenlemeyle dönüşümde hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlandı" dedi.

"ORTA HASARLI YAPILARLA İLGİLİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR"

Sunumun ardından konuşan Başkan Tunç Soyer orta hasarlı yapılarla ilgili mevzuatta büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekerek "Orta hasarlı binada vatandaşın oturması mümkün değil. Dolayısıyla orta hasarlı yapılarla ilgili mevzuatta mutlaka düzenleme yapılması gerekiyor. Büyükşehir olarak Toplum Sağlığı, İklim Değişikliği ve Çevre Koruma ile Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi olmak üzere üç yeni daire başkanlığı kurduk. Afetler olduğunda bu daire başkanlıklarını kurmanın ne kadar isabetli olduğunu anladık. Bugün burada size kendi deneyimimizi ve çözüm önerilerimizi aktardık. Afette diğer kamu kurumlarıyla iyi bir işbirliği yaptığımızı da söylemek isterim. Ancak mevzuatta düzenleme yapmayı sağlayacak bir iradenin mutlaka ortaya konulması gerekiyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise "İzmir'in başına gelmeyen felaket kalmadı. Başkan Tunç Soyer, Büyükşehir Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, daire başkanları ve müdürlerine teşekkür etmek isteriz. Üstün bir gayret gösterdiler. İzmir'de örnek olacak bir dayanışma örneği sergilendi. Afet olduğunda artık İzmir'in bir laboratuvar gibi görülmesi gerekiyor. İzmir'in farkı, bürokratları ve daire başkanlarının yarısından fazlasının kadın olmasıdır. İzmir emin ellerde" dedi.