İzmir Büyükşehir’de işçiler direnişe geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kadro ve geriye dönük ilave tediye hakları için açtıkları davaları geri çekmeyen, bu nedenle işten atılan işçiler dün direnişe başladı. Öte yandan belediyeye bağlı şirketlerde çalışan 40 civarında işçinin daha aynı nedenle işine son verildiği öğrenildi. İşten çıkarmaların sürmesi bekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ ve İZFAŞ gibi şirketlerde çalışan işçiler, kadrolu işçilerle aynı işi yaptıklarını belirterek, belediyeden kendilerine aynı hakları sağlamasını ve geçmişe dönük kayıplarını karşılamasını istemiş, bu taleple dava açmıştı. Belediyenin davaları geri geçmeleri yönündeki isteğini kabul etmeyen 80 civarında işçi işten atılmıştı. Evrensel’in haberine göre, önceki gün yine işyerlerinde dava açanların isimlerinin yazılı bulunduğu bir liste dolaştırıldı ve işçilerden davalarını geri çekmeleri istendi. İşçiler ise sözleşmelerinin feshedilmesi tehdidine karşın davalarını geri çekmedi. Bunun üzerine 40 civarında işçi, ‘performans düşüklüğü’, ‘verimsizlik’ ve ‘disiplinsizlik’ gibi gerekçelerle işten atıldı.

İşçiler: Ekmeğimiz ve onurumuz için direneceğiz
İşten atılan yaklaşık 30 işçi dün Büyükşehir Belediyesi önünde direnişe başladı. “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atan işçiler, açtıkları dövizlerle adalet taleplerini dile getirdi. İşe geri dönene kadar belediyenin önünde her gün oturma eylemi yapacaklarını duyuran işçiler, atılan diğer işçileri de direnişe katılmaya çağırdı.

İşçiler adına açıklamayı okuyan Barış Kaya, işten çıkarmaların keyfi ve adaletsiz olduğunu vurgulayarak, “İşlerine son verilen arkadaşlarımızın arasında 20 yıl, 24 yıl hiçbir disiplin cezası ya da idari ceza almaksızın çalışan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız ‘verimsiz’ diye işten çıkarıldı. İşten atılan arkadaşlarımızın ortak özelliği, muvazaa kadro ve alacak davası açmış olmaları. Yargının lehimize karar alarak verdiği kadroyu İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilere vermek istemiyor. Bizler ekmeğimiz ve onurumuz için direneceğiz. İşsiz bırakma tehditlerine, hak gasplarına karşı direneceğiz. İşimiz geri verilene ve özür dilenene kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde olacağız. Adalet istiyoruz” dedi.