İzmir Dayanışma Akademisi bünyesindeki Monokritik, Türkiye’deki pek çok insan hakları ihlali, katliam ve cinayetin yer aldığı ilk videosu 'Cezasızlık: Ayrıcalıklı Suçlar'ı açtığı YouTube kanalında yayınladı.

İzmir Dayanışma Akademisi’nin 'Cezasızlık: Ayrıcalıklı Suçlar' isimli ilk videosu yayında

BİRGÜN EGE

“Bu suça ortak olmayacağız” isimli barış bildirisine imza atan ve daha sonra ihraç edilen akademisyenler tarafından kurulan İzmir Dayanışma Akademisi bünyesindeki Monokritik isimli YouTube kanalı, “Cezasızlık: Ayrıcalıklı Suçlar” isimli ilk videosunu yayınladı. Yayınlanan videoda, Türkiye’deki pek çok insan hakları ihlali, katliam ve cinayetin çarpıcı şekilde yer aldığı görüldü. Videoda TİHV, Hafıza Merkezi, İHD, ÇHD ve ÖHD temsilcilerinin görüşleri yer aldı.

Videoya ilişkin İzmir Dayanışma Akademisi tarafından yapılan açıklamada, videonun Hafıza Merkezi ve TİHV’in “cezasızlık” sorununa odaklandıkları raporlarından yola çıkarak hazırlandığı belirtildi. Açıklamada, "Kanalın, Türkiye’nin yakın tarihi başta olmak üzere; 1915’ten 6-7 Eylül’e, 12 Eylül’den Sivas Katliamı’na, nefret cinayetlerinden işkence suçlarına kadar, yaşanan pek çok insan hakları ihlalinin, katliamların nasıl cezasız bırakıldığını çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

Videoda TİHV’den Coşkun Üsterci, Hafıza Merkezi’nden Emel Ataktürk Sevimli, İHD’den Öztürk Türkdoğan, ÇHD’den Nergiz Tuba Aslan ve ÖHD’den Aysun Akşehirlioğlu cezasızlık olgusunun tanımını yapıp örnekler sundu.

“ANLAMAK DÖNÜŞTÜRMENİN İLK ADIMIDIR”

Türkiye’nin en derin yaralarından ve toplumsal sorunlarından birini konu edindiği ilk videosuyla dikkatleri çeken Monokritik; yurttaşların iletişim, örgütlenme, bilgiyi paylaşma ve bilgiye ulaşmada etkili bir araç olarak sosyal medyayı giderek artan oranda tercih etmeleri nedeniyle yaşamı derinden etkileyen toplumsal sorunlar hakkında araştırma ve raporlara dayanan videolar üretmeyi hedefliyor.

Videolara demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ya da bağımsız araştırmacılar tarafından hazırlanan rapor ve çalışmalar kaynaklık ediyor. “Anlamak dönüştürmenin ilk adımıdır” şiarından yola çıkan Monokritik, doğru bilgiye erişmek için sorunla mücadelenin bir parçası olan kurum ve kişilerle izleyiciler arasında bir köprü olmayı amaçlıyor.