İzmir’de 1 Mayıs açıklamasına polis müdahale etmesiyle 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltı esnasında polis bir eylemcinin boynuna, ABD’de siyah yurttaş George Floyd’un ölümüne sebep olunan biçimde bastırdı. Sendika yöneticilerinin araya girmesiyle gözaltına alınanlar kişiler serbest bırakıldı.

İzmir’de 1 Mayıs açıklamasına müdahale: Gözaltı, George Floyd’u hatırlattı!

AYCAN KARADAĞ

İzmir'de DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İzmir Barosu'nun ve siyasi parti ve STK’ların katılımıyla yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı açıklamasına polis müdahale etti. Konak Kemaraltı girişinde yapılacak basın açıklaması öncesi, polis katılımcılara müdahale etti, 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, sendika yöneticilerinin araya girmesiyle serbest bırakıldı.

Bir polisin, gözaltına aldığı bir göstericinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı görüldü. ABD’de siyah yurttaş George Floyd, bir polisin aynı biçimde boğazına bastırması sonucu nefes alamayarak yaşamını yitirmişti.

izmir-de-1-mayis-aciklamasina-mudahale-gozalti-george-floyd-u-hatirlatti-870295-1.

izmir-de-1-mayis-aciklamasina-mudahale-gozalti-george-floyd-u-hatirlatti-870298-1.

Müdahalenin ardından 1 Mayıs için basın açıklaması gerçekleştirildi. Yasaklara ve baskılara rağmen umudu büyüttüklerine vurgu yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bugün ‘tam kapanma’ diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Çarklar dönmeye, çalışanların çoğunluğunun işe gitmeye, insanlarımız ölmeye, sağlık emekçilerimiz tükenmeye devam ediyor. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz: Çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkûm ediliyor. Göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! ‘Böyle salgın mücadelesi olmaz’ diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

izmir-de-1-mayis-aciklamasina-mudahale-gozalti-george-floyd-u-hatirlatti-870296-1.

KOD-29 VE ÜCRETSİZ İZİN ZULMÜNE SON VERİLSİN!

Son olarak Sarı, taleplerini şu şekilde sıraladı:

- Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun!

- Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!

- Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

- İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın!

- Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!

- İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.

- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın, fatura borçları faizsiz ertelensin.

- Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!

- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

izmir-de-1-mayis-aciklamasina-mudahale-gozalti-george-floyd-u-hatirlatti-870297-1.