Ankara'da 6 yıl önce 10 Ekim'de hayatını kaybedenlerin anısına İzmir'de "Hayat Çemberi" adı verilen anıt açıldı. Anma etkinliğinde anıtın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yitirilen canların emanetine sahip çıkacaklarını söylerken, 10 Ekim'de eşini kaybeden Evrim Mak ise "Anıt sayesinde umut ve barış yeniden yeşerdi" dedi. Öte yandan Denizli ve Aydın'da da 10 Ekim anması yapıldı.

İzmir’de 10 Ekim için ‘Hayat Çemberi’ anıtı açıldı

BirGün EGE

Ankara’da bir araya gelen binlerce insanın ‘emek, barış ve demokrasi’ talebinin IŞİD tarafından kana bulanmasının üzerinden 6 yıl geçti.

104 kişinin hayatını kaybettiği katliamın 6'ıncı yıl dönümünde, İzmir'de bir anma gerçekleştirildi ve 10 Ekim anıtı açıldı.

Anmaya CHP İzmir Milletvekilleri, SOL Parti, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katılırken, Alsancak Gar karşısındaki parka açılan anıtta, 1 cm kalınlığında 104 çelik siluet yer alıyor. 10 Ekim katliamında hayatını kaybeden 104 insanı merkezine alıyor. 104 kişinin geldikleri bölgeler ve yaşlarına göre ayrıldığı anıtların, yaş arttıkça boyları da uzuyor. Yitip gidenlerin dünyasını simgeleyen çember bir hayat çemberi olarak ele alınıyor.

izmir-de-10-ekim-icin-hayat-cemberi-aniti-930657-1.

SOYER: BARIŞIN SESİ SUSTURULMAK İSTENDİ

Anıt açılışı öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “6 yıl önce bugün, Türkiye’nin en büyük katliamlarından birini yaşadık. Emek ve Demokrasi Barış mitingi terör eylemine dönüştü. Barışın haykırıldığı esnada bu ses susturulmak istenmişti. ‘Yaşam Çemberi’ ismi bu vefanın eseridir. Yitirdiğimiz canların emanetine koşulsuz şartsız sahip çıkarak onların hayalini gerçekleştireceğiz. Sömürüye karşı emeği savunmaya devam edeceğiz” dedi. Soyer’in konuşmalarının ardından anıt alana karanfiller bırakıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşma yapan (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, o gün yaşananları anımsatarak, “O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba ile kana bulandı. IŞİD üyesi iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırı sonucunda 104 arkadaşımız hayatını yitirdi. 500’ü aşkın yakın arkadaşımız yaralandı ve sakat kaldı. Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor” dedi.

“SİYASİ BİR CİNAYETTİR”

Sarı, "5 yıldır katıldığımız her duruşmada, katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki, geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olanların sanık olarak addedildiğine, 'adalet' isteyenlerin mahkeme salonlarından çıkarılmak istendiğine tanıklık ettik. Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil! İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz” diye konuştu.

“AMAÇLARI SADECE BİR KATLİAM YAPMAK DEĞİLDİ”

10 Ekim günü Ankara’da eşi Mesut Mak’ı kaybeden Evrim Mak, hayatını kaybedenleri hasretle anıyorum diye şunları söyledi:

"Nereden bilecektik ki bizlere hain pusular kurulduğunu ve üzerimize bombalar yağacağını… En sevdiklerimizi; analarımızı, babalarımızı, evlatlarımızı, yoldaşlarımızı, arkadaşlarımızı ellerimizden alacaklarını… Amaçları sadece orada bir katliam yapmak değildi. Tüm ülkeye korku salmaktı. Ama bugün de görüyoruz ki asla başaramayacaklar bu istediklerini. Bizler asla korkmuyoruz, asla yılmayacağız. Bizler insanca yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz. Az önce dedim ya umutlarımızı yağmaladılar diye… Bugün bu anıt sayesinde bir arada olmayı, umudu ve barışı bu alanda yeşertmek için hep birlikte bir adım attık.”

DENİZLİ'DE 10 EKİM ANMASI

Ankara’da, 10 Ekim 2015 yılında Ankara Garı’nda gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenler Denizli’de de anıldı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile gelen çok sayıda yurttaş katliamı lanetledi.

Çınar Meydanı’nda düzenlenen anma toplantısında Yusuf Yurdakul, grup adına bir konuşma yaptı.

HAYATINI KAYBEDENLER AYDIN'DA DA ANILDI

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu olarak, Gar Katliamının 6'ncı yıldönümünde Kent Meydanında toplandı. Saat 10:04'te katliamda yitirdiklerimizin anısı önünde saygı duruşu yapıldı.

izmir-de-10-ekim-icin-hayat-cemberi-aniti-930658-1.

Aydın Tabip Odası Başkanı Adalet Çıbık, "Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor. Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

DATÇA’DA DA BİR ARAYA GELİNDİ

Bu yıl DİSK, KESK, TTB ve TMMOB tarafından gerçekleştirilen 10 Ekim 2015 Ankara Katliamında ölenleri anma etkinliğinin Datça ayağı, 100 civarında bir katılımla gerçekleştirildi.

izmir-de-10-ekim-icin-hayat-cemberi-aniti-acildi-930697-1.

KESK ve Datça Demokrasi Platformunun ortaklaşa çağrısı ile bugün saat 17.00'de Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen Datçalıların huzurunda KESK'in hazırladığı basın açıklaması okundu. Saygı duruşu yapıldı.

Anma etkinliği, atılan “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap vetecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarından sonra alkışlar ile sonlandırıldı.