İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün sözleşmesini yenilemediği iki aile hekimi için sağlık emekçileri İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Sözleşmesi yenilenmeyen aile hekimi Dr. Zafer Becerik, “Bu onların ayıbı olarak tarihe not düşülecek” dedi.

İzmir'de 2 aile hekiminin sözleşmelerinin yenilenmemesi protesto edildi

BirGün EGE

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne dayanarak Torbalı ve Karabağlar ilçelerinde görevli iki aile hekiminin iş sözleşmesini ihtar cezaları gerekçesiyle yenilememe kararı aldı. İzmir Sağlık Platformu, sözleşmelerin yenilenmemesini İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto etti.

Sözleşmesi yenilenmeyen aile hekimi Dr. Zafer Becerik, “Hukuki olarak bunun üstesinden geleceğiz. Görevlerimizi iade edileceğiz. Bu onların ayıbı olarak tarihe not düşülecek” dedi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İki aile hekimi arkadaşımızın sözleşmesinin yenilenmemesiyle karşı karşıyayız. Pandemide tüm hekimler fedakârca çalıştılar ve aile hekimlerimiz bu süreç içerisinde canlarını ortaya koyarak büyük katkı sağladılar. Salgın hekimlerin fedakârlığı, can siperane çalışmasıyla bu noktalara geldi. Sağlık sektörü giderek daha problemli hale gelmekte. Bu şekilde yapılan uygulamaların geri çekilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

İzmir Sağlık Platformu adına ortak açıklamayı yapan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, “Anayasa mahkemesi açılan mahkemeler sonrası komisyon kararıyla sözleşme yenilenmemesini anayasaya aykırılık gerekçesiyle iptal etti. Yürürlüğe 2023 yılı Mart ayında girmesine karar verildi. Anayasa mahkemesi tarafından anayasaya aykırılığı kabul edilmiş; yok hükmündeki bu yönetmeliğe dayanarak 2 aile hekimi arkadaşımızın sözleşmesi yenilenmedi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bize gözdağı mı vermek istiyor? Ülkede yaşanan sağlık sorunları ortada duruyor. Hastanelere randevu bulunamıyor. Enfeksiyon hastalıklarının yoğun olarak görüldüğü bu günlerde sağlık sisteminin yükünü omuzlayan aile sağlığı merkezlerine hak gördüğünüz bu mu?” ifadelerini kullandı.

Hukuki yolları sonuna kadar kullanacaklarını söyleyen Dr. Çolak, şunları söyledi: “Bu ceza aynı zamanda bu arkadaşlarımıza kayıtlı, sözleşmesi yenilenmeyen meslektaşlarımızdan hizmet alan yurttaşlarımıza yönelik bir cezadır. Arkadaşlarımızın sözleşme feshine gerekçe gösterilen maddeler idari konular ile ilgili ve hukuksal sorun olmadığı ispatlanmış konular. Mesleki veya etik açıdan meslektaşlarımızın aldığı hiçbir ceza yok. Bir an önce sözleşmesi yenilenmeyen arkadaşlarımızın sözleşmesini yenilemenizi bekliyoruz.”