İzmir’de toplu ulaşımın en önemli iki aracı olan metro ve tramvay emekçileri 22 Ekim tarihinde greve çıkacak. Demiryol-iş Sendikası Başkanı Giral, “Sözleşmemiz yapılan bu hak gasbını ortadan kaldıracak bir sözleşme olmalıdır, olmakta zorundadır. Aksi halde başta Metro A.Ş. emekçileri, aileleri daha sonra da İzmir halkı bu durumdan olumsuz şekilde etkilenecektir” dedi.

İzmir’de 22 Ekim’de trenler duracak

Aycan KARADAĞ

İzmir'de metro ve tramvayda örgütlü Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen ve 630 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşçiler, 22 Ekim saat 05.00 itibariyle grev kararının metro ve tramvayda uygulanmaya başlayacağını duyurdu.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, insanca yaşanabilecek ücret talep ettiklerini belirtti. Giral, “Metro A.Ş.’nin kuruluşundan bu yana, İzmir halkına aralıksız olarak en kaliteli hizmeti veren çalışanların 21 yıllık geçmişi çalındığı gibi emekli olup işten ayrıldıktan sonra da çalışma süresinde almış olduğu düşük ücretler sebebi ile geleceğine de ipotek konmuştur! 21 yıldır alın terinin karşılığını alamayan metro emekçisi çalışan yoksul olmak istemiyor artık. Biz emekçiyiz, alın terimizi satıp evimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Gün geçtikçe zorlaşan hayat şartlarıyla birlikte her şeyin fiyatı artarken neden yıllardır açlık sınırında ücretlere mahkum edildik! Neden bizim ücretlerimizde adalet sağlanmıyor! Neden bütün belediye çalışanlarına verdiğiniz ücretleri 627 metro çalışanına vermemek için direniyorsunuz, anlamış değiliz” diye konuştu.

izmir-de-22-ekim-de-trenler-duracak-931391-1.

'İZMİR HALKI OLUMSUZ ŞEKİLDE ETKİLENECEKTİR'

Giral şunları kaydetti: “Tunç Soyer başkanımızdan bütün bunların hesabını Metro A.Ş. yönetimine sormasını talep ediyoruz. Toplu sözleşmemiz yapılan bu hak gaspını ortadan kaldıracak bir sözleşme olmalıdır, olmakta zorundadır. Aksi halde başta Metro A.Ş. emekçileri, aileleri daha sonra da İzmir halkı bu durumdan olumsuz şekilde etkilenecektir. Temennimiz bizleri aldığımız bu kararı uygulamaya koymadan 9’uncu dönem toplu sözleşmemizi masada imzalayıp, haksız hukuksuz adaletsiz bir dönemi sonlandırarak Metro A.Ş. emekçisi arkadaşlarımızla birlikte coşkulu bir kutlama yapmaktır. Demokrasinin kalesi İzmir’imize ve emekçi dostu Sayın Başkanımıza da yakışan budur.”

izmir-de-22-ekim-de-trenler-duracak-931390-1.

NE OLMUŞTU?

Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 69 maddenin 9’unda anlaşma sağlamaması sebebiyle sendika, İzmir Metro A.Ş ana binasına geçtiğimiz hafta grev karını asmıştı.