Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir’de 23 belediyede jeofizik mühendisi bulunmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, "İleride daha üzücü deneyimler yaşanmaması için en kısa zamanda İzmir’de bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir" denildi.

"İzmir'de 23 belediyenin jeofizik mühendisi yok"

BİRGÜN EGE

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) İzmir Şubesi 1-77 Mart Deprem Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada İzmir’deki vahim duruma dikkat çekti. Açıklamada, İzmir’de 23 belediyede jeofizik mühendisi bulunmadığı, bu nedenle denetimsiz zemin etüt raporuna göre tasarlanan binaların depremde zarar görmemesinin mümkün olmadığı vurgulandı.

Yapılan açıklamada, “30 Ekim 2020 tarihinde Sisam Adası’nda meydana gelen depremle İzmir, tarihinde yaşanabilecek en büyük felaketlerden birini yaşadı ve 118 vatandaşımız hayatını kaybetti. Deprem sonrası bu kadar çok can ve mal kaybının olması ve yaşanan büyük acıların temel nedeni; kaçak yapılaşma, plansız kentleşme, yer seçiminde alınan yanlış kararlar, mühendislik hizmetlerine yeterince önem verilmeden, zemin özellikleri dikkate alınmadan yapılan konutlar, sanayi tesisleri ve ulaşım alt yapılarıdır. Depremin olmasına engel olmak mümkün değildir. Ancak bu acıların bir daha yaşanmaması ve depremlerin doğal afete dönüşmemesi için tedbirler almak mümkündür” denildi.

Açıklamada, “Deprem zararlarının en aza indirilmesinde, uygun yerleşim alanlarının belirlenmesi ve zemine uygun bina yapımı kadar, mevcut yapı stokunun, depreme karşı dayanıklılık kontrolünün yapılarak, yapının durumuna göre güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması önem arz etmektedir. Riskli binaların taranıp tespit edilmesinde, yapıya hasar vermeden binanın dayanıklılığını inceleyen Jeofizik Mühendisliği yöntemlerinden yararlanılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar dile getirildi: “Merkezi ve yerel idarelerde Jeofizik Mühendisi istihdamı zorunlu olmalıdır. Son depremde de görüldüğü üzere mevcut bina olmadan önce, denetimlerin ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Ancak İzmir’de bulunan 30 ilçeye bakıldığında 23 belediyede jeofizik mühendisi istihdamı olmadığından dolayı denetimsiz geçen zemin etüt raporuna göre tasarlanan binanın, ileride meydana gelecek bir depremde zarar görmemesi mümkün değildir. İleride daha üzücü deneyimler yaşanmaması için en kısa zamanda İzmir’de bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir. Son depremde yıkılan binaları inceleyen, konusunda uzman inşaat ve geoteknik mühendislerinin ifade ettiği tek şey binaların rezonansa girdiği için yıkılmasıdır. Bundan dolayıdır ki, yeni yerleşim yerlerinde yapılaşmanın ve kat sayısını, sadece jeofizik mühendislerinin mikrotremor cihazı ile elde ettiği, zemin hakim titreşim periyoduna sadık kalarak yapılması önem arz etmektedir.”