İzmir’de 36 kurum, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına tepki göstermek için ortak deklarasyon yayınladı. Yapılan açıklamada, "Türkiye’nin zaten ciddi sorunları olan demokrasisine ağır bir darbe daha vurmuştur" denildi.

İzmir’de 36 kurumdan ortak 'kayyum' deklarasyonu

BİRGÜN İZMİR

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına tüm Türkiye’de tepkiler devam ediyor. İzmir’de 36 kurum ortak deklarasyon yayınlayarak alınan karara tepki gösterdiler. Grup adına açıklamayı yapan İzmir Barosu Genel Sekreteri Perihan Çağrışım Kayadelen, “YSK tarafından adaylıkları onaylanarak ve yüksek oranda oy alarak seçilen Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin üzerinden daha beş ay geçmeden haklarında açılmış ve henüz sonuçlanmamış soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla görevlerinden uzaklaştırılmaları Türkiye’nin zaten ciddi sorunları olan demokrasisine ağır bir darbe daha vurmuştur” dedi.

“SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI AĞIR BİÇİMDE İHLAL EDİLMİŞTİR”

Demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartı, seçmen iradesini tanımak ve saygı göstermek olduğunun altını çizen Kayadelen, “Oysa bu ‘idari karar’ ile bir kısım yurttaşın iradesi tümüyle ayaklar altına alınmış, seçme ve seçilme hakları ağır biçimde ihlal edilmiştir. Halkın iradesine yönelik yapılan bu darbe, siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yasa, yetki ve uygulamalarla ele geçirme operasyonudur. Aynı zamanda bu, toplumun dikkatini ülkenin içinde bulunduğu ağır siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlardan/krizden başka yöne çevirme ve kendi siyasal çözülüşünü geciktirme çabasıdır” diye konuştu.

“HALKIN İRADESİNE KOŞULSUZ SAYGI GÖSTERİLMELİDİR”

Demokrasiyi ortadan kaldıran uygulamaları kabul etmediklerini dile getiren Kayadelen, “Demokrasiyi korumak ve yurttaş olmayı sürdürebilmek için halkın iradesine kayıtsız şartsız sahip çıkmanın bir yurttaşlık görevi olduğu bilinciyle hareket eden bizler, barış içinde bir arada yaşama fikrine zarar veren ve başta seçimler ve kuvvetler ayrılığı olmak üzere demokrasinin temel ilkelerini tümüyle ortadan kaldıran bu uygulamayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Seçilmiş belediye başkanları derhal göreve iade edilmeli, halkın iradesine koşulsuz saygı gösterilmelidir” diye belirti.

Ortak deklarasyona imza atan 36 kurum ise şu şekilde:

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Ege Çevre Ve Kültür Platformu, Alevi Ve Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, Alevi Dernekler Federasyonu İzmir Bileşenleri, Alevi Vakıflar Federasyonu İzmir Bileşenleri, İzmir Dersimliler Kültür Ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Derneği İzmir Şubesi, Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka-1 Kadın Kültür Evi Derneği, İzmir Müzisyenler Derneği, Onbeşliler Birlik Dayanışma Derneği, İzmir Halkevi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Hak İnisiyatifi İzmir, Halkların Köprüsü Derneği, İmece Dostluk Ve Dayanışma Derneği, 10 Ekim Barış Ve Dayanışma Derneği, Halkların Demokratik Kongresi İzmir Meclisi, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütü, Özgürlük ve Dayanışma Partisi İzmir İl Örgütü, Emek Partisi İzmir İl Örgütü, Türkiye İşçi Partisi İzmir İl Örgütü, Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Örgütü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi İzmir İl Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi İzmir İl Örgütü, Devrimci Parti İzmir İl Örgütü, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü.