İzmir’de 65 milyonluk tarım yatırımı: Bir damla sütünüz ziyan olmayacak

Aycan KARADAĞ

Tohumdan satışa kadarki bütün süreçlerin tasarlandığı “İzmir Tarımı” modelini önceki gün Ödemiş’te açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dün de Bayındır’da Büyükşehir iştiraki Baysan A.Ş.’nin 65 milyon liralık yatırımla kuracağı Süt İşleme Fabrikası’nın tanıtım toplantısını yaptı.

Bayındır-Ödemiş Yolu’nda yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda inşa edilecek fabrikanın temelini Mayıs ayında atacaklarını söyleyen Soyer, “Fabrikamız Ocak 2022’den itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak” dedi.

Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nın son yıllarda kamu eliyle açılan çok az sayıdaki tesisten biri olacağını önemle vurgulayan Soyer, bu fabrikada işlenecek süt ile üreticilere alım ve satım garantisi vereceğini belirtti.

Soyer, şöyle devam etti:

“Bu ülkenin fabrikalarını yabancılara satan anlayış yerine, bizim anlayışımız yeni tesisler, yeni fabrikalar kurmak. İstihdam yaratırken, aynı zamanda toprağımızın bereketini büyütüyoruz. Havzalarımızın ürününü yüksek kazançla satabilmesi için işleme, pazarlama ve satış aşamalarında üreticimize destek oluyoruz. Tesisimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım destekleri konusundaki çalışmalarını bir üst aşamaya taşıyacak. Dahası, fabrikamızda 100 kişi istihdam edilecek. Baysan aracılığıyla bu tesiste kullanılmak üzere üreticilerimizden ilk yılda 7 milyon 500 bin litre koyun sütü, 5 milyon litre keçi sütü ve 2 milyon litre manda sütü satın alacağız. Süt işleme fabrikamız, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip olacak. Tesisimizde İzmir mozzarellası, keçi ve koyun sütünden beyaz peynir ve diğer peynirler üretilecek. Ayrıca manda sütünden kaymak ve dondurma yapacağız.”