İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘İzmir Bayrağı’ ve İzmir Parası’ mesajları tartışmalara yol açtı. AKP ve MHP’lilerden gelen eleştirilere yanıt veren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Nedir sizin İzmir ile bitmeyen hesabınız?” dedi

İzmir’de bayrak ve para tartışması: 'Nedir sizin İzmir ile bitmeyen hesabınız?'

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer daha önce gündeme getirdiği İzmir parasının (İZCOİN) ardından bu kez İzmir bayrağını anlattı. Turizmciler ve bazı akademisyenlerin de bulunduğu bir online toplantıda İzmir bayrağını anlatan Soyer, “1800'lerde hatta biraz daha öncesinden itibaren İzmir'in bir bayrağı olmuş yeşil, beyaz çizgili bir bayrak. Kentlerin bayrakları varmış o dönem ama çok az sayıda kentin bayrağı varmış, İzmir de dünyadaki bayraklı kentlerden biriymiş” dedi.

Soyer’in açıklamaların ardından AKP ve MHP’den tepkiler geldi. AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “İzmir’in vatanseverliğini, ülkesinin bölünmez bütünlüğü söz konusu ise neler yapabileceğini unutma gafletidir bu!” dedi. AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise, “Soyer, bu kez haddini aştı. Türkiye Cumhuriyeti’nin sembol şehirlerinden biri olan İzmir üzerindeki sinsi planını deşifre oldu” şeklinde konuştu. MHP MYK üyesi ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaolu da yaptığı açıklamada “İzmir Sancağı; bölücülerin bile selam durduğu, uğruna binlerce şehit verilen semalarımızdan ebediyen inmeyecek olan, ay yıldızlı al bayraktır. Atalarımız Yunan’ı denize süpürürken başka bayrağa selam çakanlara duyurulur” dedi.

"İZMİR'İN TARİHİNDEN HABERSİZSİNİZ"

AKP ve MHP’den gelen eleştirilere, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel sosyal medyadan yanıt verdi.

Daha önce Türkçe Olimpiyatları için basılan paranın fotoğrafını paylaşan Yücel, “Nedir sizin İzmir ile bitmeyen hesabınız? İzmir’in Belediye Başkanı TÜRSAB üyeleri ile birlikte ‘İzmir’in tarihini, ismini kullanarak nasıl daha iyi tanıtımını yaparız, nasıl daha çok turist gelmesini sağlarız, İzmirliye nasıl daha çok kazandırırız’ diye uğraşırken, siz her olayda olduğu gibi eyyamcı, kışkırtıcı ve saldırgan tavrınız ile yine İzmir’i karıştırmaya, gündemi değiştirmeye çalışıyorsunuz! Hem İzmir’in tarihinden habersizsiniz hem de CHP’nin, kurtuluşu gerçekleştirmişlerin, al yıldızlı bayrağa ayak bastırmayanların partisi olduğunu unutmuşa benziyorsunuz" ifadekerini kullandı.

"KARAR İZMİRLİLERİN"

"Biz ne bayrağımızı, ne cumhuriyetimizi, ne milli iradeyi ne de devletin sırlarını ve mahremini, hainlere ve terör örgütüne teslim edenlerden olmadık, olmayacağız da" diyen Yücel, şunları söyledi:

"Dünya’da ve Türkiye’de birçok kent önemli günleri veya tanıtımları için paralar bastırmışlardır. Darphaneden yasal izinler ile basılacak bir İzmir parası veya dijital olarak İzmir’in ismini taşıyacak bir para ile yapılacak tanıtım, sizi neden rahatsız ediyor? Herhangi bir hatıra parasının bile yasal izin olmadan ve darphane dışında basılamayacağını bilmeyecek kadar cahil olmadığınızı biliyoruz. Geriye tek seçenek kalıyor; İzmir tanıtılsın, gelişsin, İzmirli daha çok kazansın istemiyorsunuz! Eski ortağınız FETÖ liderini mutlu etmek ve sözüm ona ölümsüzleştirmek için, “Türkçe Olimpiyatları” parasını bastıran bir iktidarın mensupları ve onların yandaş medyası olarak, İzmir’in adını taşıyacak bir hatıra parasına, İzmir’in tanıtılmasına ve gelişmesine karşı çıkmanızı anlıyoruz ama bari yalanları, algı operasyonlarını, çamur at izi kalsın oyunlarını artık bırakın. Sözün bittiği yerdeyiz. Yorum da, karar da İzmirlilerin” ifadelerine yer verdi.