İzmir'de cami hoparlörlerinden İtalya partizan marşı Çav Bella çalınmasına ilişkin yürütülen soruşturmada CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir gözaltına alındı

İzmir'de camilerden Çav Bella çalınmasına ilişkin bir kişi gözaltına alındı

İzmir'de cami hoparlörlerinden İtalya partizan marşı Çav Bella çalınmasına ilişkin yürütülen soruşturmada bir kişi gözaltına alındı.

ANKA'nın aktardığı habere göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir’deki bazı ilçelerde bulunan camilerin hoparlörlerinden Çav Bella adlı şarkının çalınmasıyla ilgili görüntüleri Twitter hesabından paylaşan CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir’in gözaltına alındığını açıkladı.

izmir-de-camilerden-cav-bella-calinmasina-iliskin-bir-kisi-gozaltina-alindi-734637-1.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "İzmir ilindeki birçok caminin hoparlörlerinden aynı anda ezan yerine İtalyanca bir parçanın çalındığı ve sosyal medyada ilgili videoların yer aldığı yönündeki haberlerin yayınlanması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturmada bir danışmanlık şirketinde yönetici olarak görev yapan Banu Özdemir Türk Ceza Kanunu'nun 216/3 maddesi kapsamında 'Dini değerleri alenen aşağılamak' suçundan gözaltına alınmıştır" denildi.

AA'nın aktardığına göre, aynı soruşturma kapsamında 1 kişinin daha gözaltına alındığı ve bu kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı belirtildi.

MÜFTÜLÜKTEN MERKEZİ EZAN SİSTEMİ KARARI

İzmir İl Müftülüğü, tedbir amaçlı olmak üzere İzmir'de merkezi ezan sistemi uygulamasına geçici bir süreyle son verildiğini duyurdu.

İzmir İl Müftülüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

"20 Mayıs Çarşamba günü ilimizdeki bazı camilerimizin hoparlörlerinden yapılan müzik yayınından sonra bugün de yine Bornova ve Bayraklı ilçelerimizdeki bazı camilerimizde de yine aynı tarzda bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Yaşanan bu olayın ardından da konu adli mercilere intikal ettirilmiştir. Diğer taraftan söz konusu saldırılar aydınlığa kavuşturulana kadar, tedbir amaçlı olmak üzere İzmir'de merkezi ezan sistemi uygulamasına geçici bir süreyle son verilmiştir."

NE OLMUŞTU?

İzmir'de dün saat 17.00 sıralarında Konak, Karşıyaka, Çiğli ve Buca ilçelerindeki camilerin hoparlörlerinden İtalyan partizan marşı olarak bilinen ‘Çav Bella' çalındı.

İHA'nın haberine göre, merkezi sistemle ezan okunan Konak, Karşıyaka, Çiğli ve Buca ilçelerindeki bazı camilerin frekansına "korsan bir şekilde müdahil olunduğu" belirtilmişti.

Sosyal medya kullanıcıları olayla ilgili paylaşım yapmış ve video paylaşmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da eylemi gerçekleştiren ve eyleme ilişkin videoları "övücü ifadelerle sosyal medya hesaplarından paylaşanlar" hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

İzmir Müftülüğü konu hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve inceleme başlatmıştı.

Müftülükten dün yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"İlimizin çeşitli bölgelerindeki bazı camilerimizin hoparlörlerinden kimliği belirsiz kişilerce merkezi sistemimizin frekansına korsan şekilde müdahil olmak suretiyle bir sabotaj gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili gerekli suç duyurusunda bulunulmuş ve gerekli inceleme başlatılmıştır.”