İzmir’de iki yıl aranın ardından 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Binlerce yurttaş, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı ses çıkarırken, zamların geri alınmasını talep etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı açıklamada, "Ey kendini hükümdar sananlar; Mumcular'dan korkun, Denizler'den korkun, Ali İsmail Korkmazlar'dan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun!" dedi.

İzmir'de coşkulu kutlama: 1 Mayıs'tan korkun!

BİRGÜN EGE

Pandemi sebebiyle iki yıldır gerçekleşmeyen 1 Mayıs kutlamaları, bu yıl İzmir’de gerçekleşti. İzmir’de sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri üç farklı alanda toplanarak, Gündoğdu Meydanı’na yüründü. Alsancak Limanı’ndan Türk-İş ve Liman-İş üyesi işçiler, Basmane Meydanı’ndan DİSK’e bağlı sendikalar, Cumhuriyet Meydanı’nda KESK, TMMOB, TTB gibi örgütlerin yanı sıra SOL Parti, TKP, EMEP, CHP ve HDP’nin de aralarında olduğu siyasi partiler vardı.

Sabah saatlerinden itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda hareketlilikler başladı. Ellerinde bayrakları olan birçok yurttaş toplanma alanındaki yerini aldı. Bunun yanında İzmir’in birçok ilçesinde de alana gelişler başladı. Toplanma saati 11.00 olarak belirlenmişti. Saatler 11.00’e geldiğinde ise Cumhuriyet Meydanı doldu. 1 Mayıs’a katılanların yüzleri gülüyordu. İki yıl aradan sonraki buluşmanın yurttaşları heyecanlandırdığı belliydi. İşçiler bu 1 Mayıs’ta ülkedeki ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı ses çıkarırken, zamların geri alınmasını talep etti. Öte yanda geçen hafta Gezi Davası’nda çıkan kararlar, “Gezi onurumuzdur” sloganlarıyla protesto edildi.

izmir-de-coskulu-kutlama-1-mayis-tan-korkun-1010261-1.

Sloganların ardından mitinge katılanlar yürüyüş için kortej oluşturdular. Kortejler renkli görüntülere sahne oldu. Kortejlerde taşınan dövizlerde öne çıkanlar arasındaydı. Kordon’dan Gündoğdu Meydanı’nda kadar gerçekleştirilen yürüyüşte binlerce insan taleplerini dile getirdi. Sahilde gerçekleştirilen yürüyüş oldukça güzel görüntülerin gerçekleşmesine sahne oldu.

Gündoğdu Meydanı’nda toplanan yurttaşlar 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin açıklamasını dinledi. Yapılan açıklamada, “Dünyanın büyük bölümünde emekçiler 1 Mayıs’ı pandeminin derinleştirdiği eşitsizliklerle, sömürüyle, ağırlaşan sorunlarla mücadele ederek karşılıyor. Geçtiğimiz günlerde karara bağlanan davayla bu ülkenin en onurlu, en haklı direnişi olan Gezi isyanını lekeleyebileceklerini düşündüler. Oysa umut Gezi ruhuyla dimdik ayakta, bu meydanda. Emperyalizme, savaşa, halkları birbirine düşman eden politikalara karşı bağımsızlığı ve barışı kazanmak için bir adım geri atmadan mücadeleye devam edeceğiz. Emeğin suretinde bir dünyayı ve ülkeyi birlikte, kendi ellerimizle kuracağız” denildi.

izmir-de-coskulu-kutlama-1-mayis-tan-korkun-1010262-1.

‘MUKTEDİRLER KORKUN BİZDEN’

İşçileri selamlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken “Onların en çok korktuğu cümle ile sesleniyoruz. 'Ya hep beraber ya hiçbirimiz' diyoruz. Omuz omuzayız, kol kolayız, yan yanayız. Buraya, kavgayı büyütmeye, hakkımızı istemeye geldik. Ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan korkun, dürüstlüğümüzden korkun, aşkımızdan korkun, aklımızdan korkun, sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun. Ey kendini hükümdar sananlar; Mumcular'dan korkun, Denizler'den korkun, Ali İsmail Korkmazlar'dan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun" dedi.

izmir-de-coskulu-kutlama-1-mayis-tan-korkun-1010263-1.

Soyer, şöyle devam etti: "Bizi her gün gömmeye çalıştınız, her gün gömmeye çalışıyorsunuz. Unuttuğunuz bir şey var. Bizler tohumuz, gömüldükçe çoğalarak geliyoruz. Bir gidip bin gelen bizden korkun. Bu düzeni topla tüfekle değil, hakkımızla, vicdanımızla yıkacağız. Sizi kin ve nefretle değil, barış ve kardeşliğimizle yeneceğiz. Güçlüyüz, kazanacağız.”

Konuşmaların ardından Edip Akbayram konser verdi. Konserin ardından miting sona erdi.