İzmir’de Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

BİRGÜN İZMİR

Cumhuriyet'in ilanının 96. yıl dönümü kutlamaları İzmir'de coşkuyla kutlanıyor. Gündoğdu Meydanı’nda Leman Sam ve Yeni Türkü, Gaziemir'de ise Haluk Levent konser verecek.

KARABAĞLAR'DA CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ

Karabağlar Belediyesi'nin Cumhuriyet'in 96. yılı nedeniyle düzenlediği Cumhuriyet Yürüyüşü'nde coşku sokaklara sığmadı. Ellerinde Türk Bayrakları, Atatürk posterleri ve meşalelerle, marşlar ve sloganlar eşliğinde Fahrettin Altay Meydanı'ndan Üçyol Uğur Mumcu Parkı'na yürüyen binlerce kişi, Cumhuriyete bağlılık mesajı verdi. Uğur Mumcu Parkı'nda yurttaşlara seslenen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Cumhuriyet bizim sevdamız, inancımız, yaşamımız. Cumhuriyet bizim her şeyimiz” dedi.

Karabağlar Belediyesi'nin geleneksel olarak düzenlediği Cumhuriyet Yürüyüşü'ne bu yıl yoğun katılım oldu. Fahrettin Altay Meydanı metro çıkışında buluşan yurttaşlar, halaylar çekti, marşlar söyledi. Daha sonra Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve eşi Fügen Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve eşi Müberra Beko, Malatya Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Çetin Özdemir, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında olduğu binlerce kişi, Üçyol'a doğru harekete geçti. Ellerinde Türk Bayrakları, Mustafa Kemal Atatürk posterleri taşıyan kitlenin coşkusuna, yoldan geçen araçtakiler kornalarıyla, evlerinin balkonuna, penceresine çıkan yurttaşlar da el ve bayrak sallayarak ortak oldu. Göztepe taraftarları da güzergâhın farklı kesimlerinde yaktıkları meşalelerle ve açtıkları pankartlarla geceye renk kattı.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642738-1.

BUCA'DA FENER ALAYI VE RESEPSİYON

Buca Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı, 96’ıncı yıla özel resepsiyon ve fener alayıyla kutladı. Buca sokaklarında dev Türk bayrağı eşliğinde başlayan cumhuriyet coşkusu, yürüyüşün ardından BBKSM’de düzenlenen resepsiyonla devam etti. Tango ve Türk Sanat Müziği ile renklenen gecede Başkan Kılıç, cumhuriyetin 96’ıncı yaşını zeybek oynayarak karşıladı. Kılıç, “Cumhuriyet; kadınların öldürülmediği, çocukların yatağa aç girmediği, kimsenin ötekileştirilmediği, fikirlerin düşüncelerin özgür olduğu, adaletin herkes için olduğu aydınlık bir ülkenin teminatıdır” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin 96’ıncı kuruluş yıldönümü, Buca’da adına özel resepsiyon ve fener alayı ile kutlandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Buca sokakları, bayramdan günler öncesinde ay yıldızlı Türk bayraklarıyla donatılarak başladı.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642739-1.

BORNOVA’DA FENER ALAYI ÇOŞKUSU

Cumhuriyet’in 96’ncı kuruluş yılı Bornova’da coşkuyla kutlandı. Otoyol viyadüklerinin altından başlayan fener alayı yürüyüşüne binlerce Bornovalı katıldı. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in de katıldığı yürüyüşte, Mustafa Kemal Caddesi bayraklarla kırmızı beyaza boyandı, meşalelerle aydınlandı.

Binlerce Bornovalı’nın katıldığı fener alayı coşkusu, Mustafa Kemal Caddesi boyunca katılanlarla büyüdü. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in eşleriyle katıldığı yürüyüşte siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yerlerini aldı. Dev Atatürk posteri ve Türk Bayrağı’nın en önde elllerde taşındığı yürüyüşte renkli görüntüler de oluştu. Küçük bir kız çocuğunun bando takımına şeflik yaptığı anlar büyük ilgi uyandırırken, Bornova Selanikliler Kültür ve Dayanışma Derneği Gençlik Kolları üyesi çocukların İstiklal Marşı’nı ezberden okuduğu anlar Cumhuriyet Meydanı’nda büyük coşku yaşattı.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642740-1.

BİNLERCE KARŞIYAKALI CUMHURİYET BAYRAMINI KUTLADI

Karşıyaka Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Fener Alayı, Karşıyaka Kaymakamlığı önündeki buluşma ile başladı. Karşı binleryaka Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun sunduğu gösterinin ardından, her yaştan Cumhuriyet sevdalısının katılımıyla Çarşı içinden İskele’ye doğru yürüyüşe geçildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’ın da yer aldığı kortejin önünde, dev Türk Bayrağı ve Atatürk posteri taşındı.

Cumhuriyet Bayramı’nı tek ses tek yürek kutlayan Karşıyakalılar; yürüyüş sırasında hep bir ağızdan İzmir Marşı’nı okudu, Atatürk devrimlerine ve Cumhuriyet kazanımlarına sonuna kadar bağlı kalacaklarını haykırdı. Karşıyaka Belediye Bandosu’nun eşlik ettiği kalabalığa, çevredeki apartmanlar ve iş yerlerindeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642741-1.

ABDÜL BATUR'DAN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Cumhuriyet'in 96. Yılına özel bir mesaj yayımladı. Aydınlık yarınlara ancak Atatürk ilke ve inkılapları ile ulaşılacağına dikkat çeken Batur, "Cumhuriyet hepimizin. Aydınlık yarınlar yakın, muhtaç olduğumuz kudret hepimizde mevcut" dedi. Batur mesajında şu satırlara yer verdi:

"Sevgili Hemşehrilerim,

Cumhuriyetimizin 96. yılını büyük bir gururla ve coşkuyla kutluyoruz. Şanlı bayrağımız her 29 Ekim günü bir başka dalgalanıyor masmavi gökyüzümüzde…

Bugün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, zafere giden yolu çizmeye başlayan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve taşıdıkları büyük vatan aşkıyla memleketlerinin bağımsızlığını koruyan tüm kahramanlarımıza borcumuzu hatırlama zamanıdır. Onlar ki Kurtuluş Savaşı’nı zafere taşıyıp, canları pahasına bize özgürlüğümüzü vermiş ve Cumhuriyetimizi kurmuştur. Bize bıraktıkları vatan, şanlı bayrağımız ve 96. yaşını büyük bir onurla kutladığımız Cumhuriyetimiz, taşıdığımız en kutsal emanetlerimizdir.

Önderimiz Atatürk’ün de ifade ettiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalmasını sağlamak ve onu muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarmak hepimizin görevidir. Kuşkusuz Atatürk ilke ve inkılaplarını takip ederek, bize kazandırdıklarına sahip çıkarak, daha aydınlık bir yarına doğru adımlarımızı hızlandırabiliriz. Muhtaç olduğumuz kudret ise bizde zaten mevcuttur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm şehitlerimizi, adını bildiğimiz ya da meçhul kalan tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyor, tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyet hepimizin, Cumhuriyet Bayramımız hepimize kutlu olsun.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti ve yaşasın demokrasi."

BAYRAKLI, CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ

Cumhuriyet'in 96. yıldönümü Bayraklı’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Bayraklı Belediyesi tarafından düzenlenen cumhuriyet kortejine katılan binlerce vatandaş, marşlar eşliğinde bayraklar ve Atatürk posterleri ile yürüdü. Törene eşi Aylin Sandal ile katılan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Cumhuriyet, tam da Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın dediği gibi kimsesizlerin kimsesidir. Bayraklı Belediyesi olarak, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmayı boynumuzun borcu kabul ediyoruz” dedi.

Kutlama etkinlikleri kapsamında Bayraklı Belediyesi müzik eğitmenlerinden oluşan grup, Şehit Hakan Ünal Parkı’nda mini bir konser verdi. Müzik eşliğinde dans edip şarkı söyleyen çocuklar, yüz boyama etkinliğinde de eğlenceli dakikalar yaşadı. Çocukların pullardan oluşturduğu Türk bayrağı kompozisyonu da büyük beğeni kazandı.

Etkinliklerin ardından, binlerce kişiden oluşan kortej, Şehit Hakan Ünal Parkı önünden yürüyüşe geçti. Toplam 400 metre uzunluğunda Türk ve Atatürk bayraklarının açıldığı yürüyüşe katılanlar, sloganlar ve marşlar eşliğinde Cumhuriyet coşkusunu yaşadı. Mustafa Kemal Anadolu Lisesi bando takımının çaldığı marşlarla yürüyen vatandaşlara gaziler de eşlik etti. Yürüyüş güzergahında oturan vatandaşlar da alkışlarla korteje destek verdi. Yürüyüşün ardından, Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu önünde kurulan sahnede gösteri yapan İzmir Flamenko Atölyesi dansçıları izleyicilerden büyük alkış aldı.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642742-1.

ÇİĞLİ'DE COŞKULU CUMHURİYET KUTLAMASI

Çiğli Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen “Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü”nde 7’den 70’e binlerce Cumhuriyet sevdalısı ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle yürüdü. Çiğli Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü, Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılına istinaden saat 19.23'de Ataşehir Mahallesinde bulunan Akvaryum Kafe'nin önünden başladı. Çiğli halkının ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle eşlik ettiği fener alayı yürüyüşüne Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, İyi Parti Çiğli İlçe Başkanı Hasan Şahin, gaziler, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, Çiğli Belediyespor Kulübü sporcuları, Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezi öğrencileri ile binlerce Çiğlili katıldı.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642743-1.

NARLIDERE’DE CUMHURİYET COŞKUSU

Cumhuriyet Bayramı’nın 96’ncı yıldönümü, Narlıdere’de de farklı etkinliklerle kutlandı. Önce Mustafa Kemal Atatürk'ün sonra da Milli Mücadele'de yaşamını yitirenlerin huzuruna çıkan Narlıdereliler, düzenlenen kortejle Cumhuriyet coşkusunu yaşadı. Başkan Ali Engin “Cumhuriyetimize ve Atatürk devrimlerine sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi. Narlıdere’deki Cumhuriyet kutlamaları Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı’ndaki çelenk koyma töreni ile başladı. Kaymakam Süleyman Hurrem Aksoy, Belediye Başkanı Ali Engin, İstihkam Albay Mehmet Sabri Şen, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve Narlıdereliler katıldı. Törende, öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler sunuldu. Bayram dolayısıyla Narlıdere’deki bin 500 esnaf ve eve Türk Bayrağı hediye edildi. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından tüm okulların ve vatandaşların katılımı ile Demokrasi Meydanı’ndan Narlıdere Şehitliği’ne kortej düzenlendi. Duaların ardından, Milli Mücadele'de yaşamını yitirenlerin mezarlarına karanfil bırakıldı.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642744-1.

CHP GÜZELBAHÇE'DEN ANLAMLI GECE

CHP Güzelbahçe İlçe Başkanlığı tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, Tiyatro Sanatçısı Utku Erişik'in yazıp oynadığı 'Veda değil merhaba' adlı oyun izleyicilerin büyük beğenisini topladı. Güzelbahçe Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İl Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım, CHP İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

Tiyatro oyunu öncesi kürsüde konuşma yapan CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, ''Bugün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak bize düşen görev, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Benim iki büyük eserim var biri Türkiye Cumhuriyeti diğeri ise Cumhuriyet Halk Partisidir' sözüne sahip çıkmaktır. Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine karşı 18 yıldır adeta bir savaş söz konusu. Biz Mustafa Kemal'in askerleri olarak türlü tezgahlar ve işbirliklerle bu ülkenin temelindeki çağdaşlığı, laikliği ve demokrasi değerlerinin yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Son olarak Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlarının Allah belasını versin diyorum'' dedi.

Konuşmanın ardından Tiyatro Sanatçısı Utku Erişik sahne aldı. Fransız aydınlanmasından Osmanlı'ya, Osmanlı'nın son dönemlerinden Cumhuriyet'in kuruluşuna ve günümüze kadar gelen süreci seyircilere aktardı. Oyunda modern, çağdaş, laik ve bilimsel değerlere tarihin her döneminde gerici yobazlar tarafından saldırılıp yok edilmeye çalışıldığının altı çizilerek, kurtuluştan kuruluşa, kuruluştan günümüze kadar yaşanan meşakkatli süreçte Cumhuriyet'in kurulmasında başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bu uğurda öne çıkan birçok isim anlatıldı. İzleyicilerin alkışlarıyla sona eren oyunun ardından CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen Utku Erişik'e çiçek takdim ederken, Güzelbahöe Belediye Başkanı Mustafa İnce'de Erişik'e Atatürk rozeti, CHP Kadın Kolları Başkanı Menekşe Işın'da Türk Bayrağı rozeti takdim etti.

izmir-de-cumhuriyet-bayrami-kutlaniyor-642748-1.