Omicron varyantının hızla yayılmasıyla okullardaki vaka sayıları her geçen gün artmaya başladı. İzmir’de en az 67 sınıfın karantinada olduğu öğrenilirken, 23 dersliği olan İzmir Anadolu Lisesi’nin 11 sınıfının karantinaya alındığı bildirildi.

İzmir’de en az 67 sınıf karantinada

Berkay SAĞOL

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle eğitime verilen yaklaşık 1,5 yıllık aranın ardından 6 Eylül’de tekrar yüz yüze eğitim başladı. Pandeminin gölgesinde devam eden yüz yüze eğitimin ilk döneminin bitmesine son 10 gün kala Omicron varyantı ülke genelinde baskın hale geldi.

Günlük vaka sayısının 70 binlere dayandığı Türkiye’de, okullarda da pozitif vaka sayıları her geçen gün artıyor. İzmir’in 9 ilçesinde en az 67 sınıfın karantinaya alındığı ve 97 öğrenci ile 62 öğretmenin PCR testinin pozitif çıktığı öğrenildi. İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve 23 dersliği olan İzmir Anadolu Lisesi’nin 11 dersliğinin karantinaya alındığı bildirildi.

'KARANTİNAYA ALINAN SINIF SAYISI CİDDİ ŞEKİLDE ARTTI'

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, okullardaki pozitif vakaların artmasının iki temel sebebi olduğunu söyledi. Vardal, sınıf mevcutlarının çok olması, kış aylarından dolayı sınıfların yeterince havalandırılamaması ve Omicron varyantının baskın hale gelmesinden dolayı vakaların bu derece yükseldiğini dile getirdi.

Son iki haftada karantinaya alınan sınıf sayısının ciddi şekilde arttığını ifade eden Vardal, şunları ekledi: “Elimizde 9 ilçeye ait olan 67 sınıfın karantinaya alındığı bilgisi en asgari rakamlar. Gerçekteki rakamların bu sayıların çok çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Özellikle ikinci yarıyılda yeni önlemlerin alınmasına ihtiyaç var. Okullarda ek temizlik personeline ve dersliklerin hijyeni konusunda da ek destek personellerine ihtiyaç var. Dersliklerin havalandırılmaması çok önemli bir problem. Biz bu başlıklarla ilgili dönem başından beri aylardır çeşitli öneriler sunduk ancak Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir adım atmadı. Bu önlemsizlik ve herhangi önlem alınmama durumu okullardaki pozitif vakaları her geçen gün artırıyor.”