İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İnciraltı Kent Ormanı’ndaki İzmir Gençlik Festivali’nin ilk gününde gençlik lansmanına ev sahipliği yaptı. Gençlerin talep ettiği projeleri hayata geçirdiklerini belirten Soyer ücretsiz çamaşırhanelerden nakliye desteğine ve 35 Bin Bilet projesine kadar pek çok yeni projeyi duyurdu.

İzmir'de gençlik festivali

BirGün/EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İnciraltı Kent Ormanı’nda 17-21 Mayıs arasında sürecek İzmir Gençlik Festivali’nin ilk gününde gençlerle ilgili yeni projelerin müjdesini verdiği bir tanıtım toplantısına ev sahipliği yaptı. Sunum öncesinde kamp alanını ziyaret eden Soyer, 46 şehir 84 üniversiteden kente gelen gençlerle sohbet etti.

Soyer, “Buraya daha iyi bir dünya için birlikte çareler aramak ve gözlerinizdeki gençlik ateşi denen o ışıktan güç almak için geldim” diyerek sözlerine başladı. Gençler için öncelikle talep ve ihtiyaçlarını belirtebilecekleri bir altyapı sağladıklarının altını çizen Soyer “Sizin hiç kimsenin yılgın bir hoşgörüyle sizi benimsemesine ihtiyacınız yok. Bilmenizi isterim ki Büyükşehir Belediyesi sizin. O yüzden sizi duyuyor, dinliyor ve sizin taleplerinizle uyumlu bir belediyecilik yapıyoruz. Belediyemizin siz gençlerle ilgili tüm projelerini, sizlerin istekleri üzerine gerçekleştirdik. Belediyemize veya direkt bana ilettiğiniz fikirlerden, sizlerle yaptığımız anketlerden yola çıkarak hayata geçirdik. Gençlik çalışmalarımız üç temel başlıktan oluşuyor. Birincisi temel ihtiyaçlarınıza destek olmak. İkincisi sosyal yaşamınıza katkı sağlamak. Üçüncüsü hayallerinizi gerçekleştirmenizi sağlamak” dedi.

Gençlerin temel ihtiyaçlarını karşılayarak işe başladıklarını vurgulayan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dokuz Eylül, Ege, Kâtip Çelebi üniversitelerimizde ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde günlük 4 bin kişilik yemek dağıtımına başladık. 5 bin 547 gencimize karşılıksız 3 bin 200 TL bursumuzun dağıtımlarına başladık. ‘Artan kira’ ve ‘yurt problemi’, okumak için başka şehirlere giden binlerce gencimizin ‘Barınamıyoruz’ diye haykırmasına sebep oldu. Birileri bu sorunu fırsat bilerek gençlerimizi cemaat-tarikat yurtlarına mahkûm etmenin yolunu yapmaya çalıştı. Biz İzmir’de buna asla izin vermeyeceğiz. Okulları açıldığı halde kalacak yeri olmayan 440 öğrencimizin yanında olduk. 835 kişilik yurdumuzu hayata geçirmek için adım attık.”

Soyer, üç üniversitenin çevresinde ücretsiz çamaşırhaneler açacaklarını ve bu çamaşırhanelerden şehir dışından gelen, beyaz eşyası olmayan gençlerin yararlanabileceğini söyledi. Çamaşırhanelerin ilki Bornova’da önümüzdeki hafta hizmete girecek. İkincisi Çiğli’de, üçüncüsü ise Buca’da açılıyor. Randevu sistemi ile çalışacak çamaşırhanelerden yılda 15 bin öğrencinin yararlanması hedefleniyor. Haziran’dan itibaren hizmetten yararlanmak isteyen öğrenciler Bizizmir uygulaması üzerinden randevularını oluşturabilecek.

Soyer, gençlere ücretsiz nakliye desteği de verileceğini belirterek “Nakliye işine de girdik. Her konuda yanınızda olacağımızı söylemiştik. Araçlarımızın ismi ‘Taşıyıcı’. İhtiyacınız olduğu anda Hemşehri İletişim Merkezimizi arayarak ücretsiz nakliye hizmetimizden yararlanmak için talepte bulunabilirsiniz” dedi.

‘35 BİN ETKİNLİK BİLETİ DAĞITACAĞIZ’

Soyer’in sosyal yaşamla ilgili müjdesi ise 35 Bin Bilet projesiyle başladı. En son konsere, festivale, tiyatroya ne zaman gittiğini hatırlamayan gençler olduğunu vurgulayan Soyer, şöyle konuştu: “Bu durum çok üzücü. Gençlerin bu devirde sosyalleşmeye, ruhlarını doyurmaya, kafalarını dağıtmaya ihtiyaçları var. Bu sene sizlere 35 bin adet etkinlik bileti dağıtacağız. Tiyatrodan konsere, workshoplardan festivallere kadar aklınıza gelen ne olursa o etkinliğe katılmanızı sağlayacağız. Bizizmir ve İzmir Art üzerinden şu andan itibaren başvuru yapabilirsiniz. Bu güzel haberi paylaştığımız gün de size elimiz boş gelmek istemedik. 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında Teoman, Mahmut Orhan ve Madrigal konserleriyle eğlenmenizi istedik. Buradan size söz veriyorum. Geçmişte gördüğünüz tüm festivallerden daha büyüğünü, daha iyisini düzenleyeceğiz. Hummalı bir çalışma yürütüyoruz bununla ilgili. En kısa sürede duyuracağız.”

Soyer, sözlerini ise şöyle tamamladı: “Ne yapıyorsam en çok size layık olmak için yapıyorum. Bütün anketler şunu gösteriyor; maalesef gençliğin çok büyük bir bölümü geleceğini dışarıda arıyor. Şunu aklınızdan çıkarmayın, bu memleketin size ihtiyacı var. Birileri size ülkeden gidin diyor olabilir, sizi görmezden geliyor ve hatta görevi icabı vermesi gereken yardımı, hizmeti vermiyor da olabilir. Ancak şunu unutmayın… Bu topraklar sizin. Ve birinci vazifeniz; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek.”

İzmir Gençlik Festivali kapsamında, Tunç Soyer Okan Bayülgen’le gençlik buluşması gerçekleştirdi. Kampın ilk günü Madrigal konseriyle son bulurken, gençler 19 Mayıs’ta ise Gündoğdu Meydanı’nda Teoman konseriyle eğlendi.