İzmir’de hayat duracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yasal yollarla haklarını aradıkları için çok sayıda işçi işten çıkarılırken, DİSK’e bağlı Genel-İş ve Sosyal-İş sendikaları bugün belediyedeki tüm birimlerde yarım gün iş bırakıyor. İZDENİZ grevi nedeniyle vapurların çalışmadığı kentte bu sabah iki saat otobüsler de çalışmayacak. Belediyenin geri adım atmaması durumunda iş bırakma eylemleri artarak devam edecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ, İZEAŞ gibi şirketlerde kadro ve ilave tediye hakları için açtıkları davaları geri çekmeyi kabul etmeyen 120’den fazla işçi işten atılmış, bazı işçiler önceki gün belediyenin önünde direnişe başlamıştı. Genel-İş ve Sosyal-İş’in İzmir şubeleri dün basın açıklaması yaparak bu işçi kıyımına karşı eylem planlarını açıkladı.

Adalet halkın ekmeği, işçinin alınteridir
DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde yapılan toplantıda konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, bu sabah 06.00-08.00 saatlerinde belediyeye bağlı ESHOT şirketine ait otobüslerde iş bırakma eylemine başlayacaklarını duyurdu. Sarı, “Yarından (bugünden) itibaren belediyenin tüm birimlerinde iş bırakma eylemi yapacağız. Yarın İzmir’de hayat duracak. İzmir’i biz cezalandırmıyoruz, maalesef belediye cezalandırıyor. Adalet halkın ekmeği, işçinin alınteridir. Haksızlığa uğrayan işçilerin durumu düzelene kadar bu şekilde devam edecek” dedi. Sarı, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş ve TOLEYİS sendikaları ile tüm İzmir halkını eyleme destek vermeye çağırdı.

Hastalanan işçiyi atmanın izahı yok
Genel-İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan ise CHP’nin öncülük ettiği Adalet Yürüyüşünü hatırlatarak, şöyle konuştu: “Ana muhalefet partisi genel başkanı bu yürüyüşü ‘Hak, hukuk, adalet herkese lazım’ diyerek sonlandırmıştır. Tam da bu noktada İzmir Büyükşehir’e bağlı 13 şirkette daha iyi koşullarda yaşamak ve geleceğe güvenle bakmak isteyen işçiler çeşitli davalar açmış, hak arayışına girmiştir. İşçilerin bu demokratik hakları işten çıkarılmalarıyla sonuçlanmıştır. Sebep olarak da performans düşüklüğü, verimsizlik ve çok rapor alma gösterilmiştir. Sağlık en temel haktır. Uzun yıllar çalışmanın getirdiği şartlardan dolayı sağlık sorunları yaşayan işçileri ‘işe yaramıyorsun’ diyerek işten çıkarmanın izahı ve mantığı yok.”
Genel-İş ve Sosyal-İş üyeleri bugün saat 10.00’da Konak Pier önünde toplanarak belediyenin önüne yürüyecek. Doğan, “İşçilerimiz tekrar işlerine dönene kadar eylemlerimiz sürecek” ifadelerini kullandı.